Visszatértek a lovasok Eger belvárosába

Egri vár - szobrok

Restaurálták az egri Végvári vitézek terén álló lovas szoborcsoportot. A restaurátorok hónapokon át tartó munka során újították fel a lovakat és lovasokat. A kompozíció mindhárom alakja a helyére került. 

A Végvári vitézek szoborkompozíció bő év elteltével tért vissza Eger történelmi belvárosába, és eredeti helyszínétől mintegy 100 méterre, a Dobó tér közvetlen szomszédságában kap új, önálló teret. A több mint 5 milliárd forintos belvárosi rehabilitációs program keretében zajló munkálatok a nyár folyamán érnek véget a készülő Végvári vitézek terén, amely a teljesen megújított szoborkompozícióval és az Eger-patakhoz épített lelépcsőzéssel Eger új színfoltja lesz.A nagyszabású rehabilitációs program 24 építést-felújítást tartalmazott, s ezek közül a Végvári vitézek terének létrehozása a záró projektelem.

A monumentális alkotás teljes restaurálását végző Schütz Zoltán restaurátor és Böjte Horváth István szobrászművész arról számoltak be, hogy korántsem könnyű feladat rögzíteni a megújult, tömegükben, vonalaikban is más, talán dinamikusabb összképet mutató szobrokat. Böjte Horváth István kiemelte: a szintén általuk restaurált, s már az elmúlt nyár folyamán visszahelyezett Dobó-szoborral szemben most komoly kihívás volt, hogy egészen pontosan úgy helyezzék el a három alakot, ahogyan azt a mester, Kisfaludi Strobl Zsigmond egykor megálmodta. Mindehhez a karnál is vastagabb fém „csapokat” és betont használtak. A három, egyenként 2-2,5 tonnás lovas alak restaurálásával csaknem egy éve elkészültek már, ám a Dobó tér szomszédságában álló, megújuló terület kialakításával, s így a szobrok visszatérésével is várni kellett az átalakítás alatt álló terület teljes régészeti feltárása miatt.

A szoborcsoport bontását 2014 februárjában kezdték meg, s ezt követően restaurálták a három lovat és lovasát. A megbízási díj közel 19 millió forint volt, ami tartalmazta az állapotrögzítő részletes felmérési tervet, fotódokumentáció készítését, a szobor és a talapzat bontását, elszállítását, tisztítását, javítását, konzerválását, restaurátori kiegészítését, továbbá a talapzat vissza- illetve felállítását, a szobrok ráemelését, valamint a teljes folyamat részletes dokumentálását.