Trendeket alkotnak a piacon

Eglo

Az EGLO egy családi vállalkozás tiroli gyökerekkel, amely otthon van a világban. Az osztrák tradíció és a folyamatos fejlesztés teszi lehetővé a sokoldalú, kreatív termékválasztékot. Sulyok Krisztinától, az EGLO Magyarország Kft. ügyvezetőjétől kértünk interjút.

– Melyek voltak az EGLO közel ötvenéves cégtörténetének legfontosabb mérföldkövei? Mikor, és milyen célkitűzésekkel alakult meg az EGLO Magyarország Termelő Kft.?

– Az EGLO sikertörténete 1969-ben kezdődött, amikor Ludwig Obwieser megalapította első villamossági szaküzletét Ausztriában. Ezt 1976-ban újabb mérföldkő követte, az első saját termelési és kereskedelmi telephelyének megépítése a tiroli Pillben. A 80-as évek közepétől az EGLO Európában már vezető lámpagyártónak számított. 1986-ban, az első németországi leányvállalat megalapításával elindult a nemzetközivé válás útján. Az új piacok következetes feltárásával pedig mostanra a vállalatnak világszerte csaknem 60 leányvállalata van.

Magyarországon 1990-ben indult kereskedelmi céllal Dunakeszin az EGLO LUX Kft., majd az EGLO Magyarország Kft. 1993-től kezdte el a gyártást új üzem felépítésével Nógrád megyében, Pásztón. Az évek során a folyamatosan változó világgazdasági körülmények között is mindig megmaradt a termelés ezen a pásztói helyszínen, miközben a logisztikai szerepe is folyamatosan nőtt. 1998-ban egy félautomata magasraktár, 2006-ban pedig egy teljesen automatizált magasraktár épült fel.

A vállalatcsoport igen pozitív gazdasági fejlődése, a termékek rugalmasabb rendelkezésre állásának szükségessége, valamint a gyártás több telephelyre történő felosztásának biztosítása indokolta, hogy a konszern még több szortimentet gyártson Európában, illetve a termelési funkciót a pásztói telephelyen tovább bővítse.

Így épülhetett fel több mint 4 milliárd forintos beruházással, 650 millió forintos egyedi kormánytámogatással egy új, négyemeletes termelőcsarnok és egy teljesen automatizált magasraktár, mely bővítésekkel jelentősen növekedett a termelési és logisztikai kapacitásunk.

Az EGLO Magyarország Kft. jelenleg a konszern egyetlen európai termelési helyszíne, valamint a régió legnagyobb logisztikai központja.

– Miből áll a magyar leányvállalat termékpalettája, s milyen piacokra szállít?

– Pásztói telephelyünkön jelenleg naponta 12 000 lámpát gyártunk, és több mint 50 országba szállítunk. Ezek jellemzően európai országok, de vannak vevőink szinte valamennyi földrészen. Partnereink a barkácsáruházak, a lakberendezési és a villamossági szaküzletek, forgalmunk pedig meghaladja a 30 milliárd forintot. Magyarországon gyártjuk a most oly divatos Vintage, falamellás, illetve textillámpákat, de itt készül naponta 4000, szinte minden lakásban megtalálható úgynevezett ufó lámpa is. Természetesen nemcsak a Pásztón gyártott lámpákat forgalmazzuk, hanem valamennyi katalógustermékünkből rendelkezünk készlettel.

– Idén nyáron avatták új gyártó- és üzemcsarnokukat Pásztón. Mit jelentett ez a beruházás a cég életében?

– A beruházás lehetőséget nyújtott arra, hogy a gyártási és logisztikai kapacitásunkat jelentősen növelhessük. Célunk, hogy naponta 20 000 darab lámpát gyárthassunk. E cél elérése érdekében az új épületegyüttesben számos új, modern gyártógépet telepítettünk: lézervágógépeket, porszóró berendezést, CNC és egyéb fémmegmunkáló gépeket, UV-nyomtatót, az energiahatékonyság jegyében pedig napelem-rendszerrel egészítettük ki az új üzem áramellátását. Az új magasraktárba automata raktártechnika került beépítésre, és 60 000 raklaphelyre bővült a kapacitásunk. A beruházás megkezdése előtti létszámunkat megduplázhattuk, és már több mint 900 alkalmazottal dolgozunk.

– Tervezés, minőség, logisztika. Mi a titka az EGLO-nak?

– Mindhárom tényező elengedhetetlen a sikerhez. Rendkívül fontos, hogy a megnyerő designnal elnyerjük a vevők tetszését. A designnak pedig mindig alkalmazkodni kell az éppen aktuális lakásdekorációs trendekhez, hiszen maga a lámpa is egy lakberendezési elem. Folyamatosan követni kell a jellemző színeket, formákat, anyagokat, hangulatokat, és mindezek mellett a sok-sok stílust, melyek alapján egy lakás lakberendezési elemei felépülhetnek. A különböző javaslatokat fejlesztőcsapatunk megvizsgálja, ötvözi saját ötleteivel, és végül a kiválasztott tervezőkkel együttműködve a termék piacéretté válhat. Cégünk a dekoratív lakásvilágítási piacon trendet alkot. Az évente megjelenő nagyszámú új termékkel és a számos szabadalommal az EGLO iránymutató a tömegpiacon.

A minőség szintén fontos, hogy vevőinkkel hosszú távú kapcsolatot építhessünk ki. A lámpa lakásunk egyik elengedhetetlen fényforrása, rendkívül lényeges, hogy milyen energiahatékonysággal, megbízhatósággal működik. Ezen cél érdekében építettünk ki Pásztón egy fénytechnikai labort és teszttermet a legmodernebb mérőműszerekkel felszerelve. Termékeink 60%-a már LED technológiával készül, és egyre nagyobb kereslet van az okostelefonnal irányítható lámpák iránt is. A folyamatos technológiai fejlesztés és a vállalatra szabott minőségbiztosítási rendszer biztosítja vevőink elégedettségét.

Azonban hiába a tetszetős külső és a jó minőség, ha nem tudjuk megfelelő határidőben eljuttatni a termékeinket a vevőinkhez. Ehhez elengedhetetlen egy jól felépített logisztikai rendszer. Az EGLO Magyarország Kft. Pásztóról napi 300 raklapnyi áru kiszállításával biztosítja a kelet-közép-európai ellátás zavartalan működését. A magyarországi kereskedelmi feladatokat pedig kapcsolt vállalatunk, az EGLO Lux Kft. látja el. Székhelyük és az EGLO magyarországi bemutatóterme Dunakeszin található. Termékeink széles skálája elérhető az országos szakkereskedői hálózatban, valamint a barkács- és bútoráruházak választékában.