Tolna, a bájos és ezerarcú megye

„A vérvörös nap ködbe sűlyed messze

szél borzogatja az útpart gyepét
csodásan súg-búg a kalászok ezre
s hirtelen összébb veri telt fejét.” 

                          (Babits Mihály: Tájkép)

Bármerről is érkezik az ember Tolna megyébe, a tájnak mindig más és más arca fogadja. Hegyoldalak, dombok, szőlők, völgyek, síkvidékek, kiterjedt erdőségek, tavak és folyóvizek váltogatják egymást. Itt emelkedik a Mecsek, a Hegyhát, itt terül el a Völgység, a Sárköz és a Mezőföld, a Gemenci- és a Gyulaji-erdő, itt folyik a Koppány, a Kapos, a Sió, a Sárvíz és a Duna is.Hazánkban a Báta vidéki erdőkben fészkel a fekete gólya, aGemenci-erdő gímszarvasai és a gyulaji rezervátum dámvadállománya pedig egyenesen világhírű.

Tolna megye büszkélkedhet az ország egyik legszínesebb és leggazdagabb folklórjával. E vidéken együtt élnek a székely és a sváb hagyományok, helyenként a felvidéki tradíciókkal közösen. Megannyi konyhaművészeti szokás keveredik, a vizek mentén pedig nagy a halételek becsülete. A jó falatok kísérőjéüljobbnál jobb borok szegődnek, vörösek és fehérek egyaránt.

Tolna megye mezőgazdaságát nemcsak a szőlő és a bor jellemzi. Itt tenyésztik például a kiváló tejhozamú és húsú bonyhádi tarka marhát. Az egykori ipar kiemelkedő centrumainak termékei pedig a következők: bonyhádi zománc, simontornyai bőr, tolnai és szekszárdi selyem.Persze a napilapok híreiben megelőzi őket a hamarosan még nagyobbra bővülő energiaipari óriás, a Paksi Atomerőmű. Ám az utóbbi években, az erőmű „árnyékában” azért szerencsére Tolnában számos új kis- és középvállalkozás szerzett rangot.

A megye legnagyobb városa Szekszárd, amely – lám, minden relatív – az ország legkisebb megyeszékhelye: másutt a kis középvárosok közé sorolódna. Tolna többi városa egytől egyigigazi kisváros. Rengeteg a bájos kisfalu és aprófalu, ezért Tolna megye akár a nyugalom szigetének is tekinthető. Az élet nem annyira rohanó, a forgalom nem zsúfolt, ám egyébként minden adott a városias életformát kedvelők számára. A pihenésre vágyót termálvizek is bőven fogadják, – ezek közül kiemelkedik Tamási és Dombóvár. A vízparti strandolásnak szintén akad paradicsoma, mindenekelőtt Dombori. Gyalogosan és kerékpáron is kínálkoznak útvonalak.

Szekszárdon bőségesen találunk irodalmi emlékeket, többek között Garay Jánoshoz, Babitshoz, Mészöly Miklóshoz kapcsolódóan. Pálfán, Sárszentlőrincen, Borjádon sorban Illyés Gyula, Lázár Ervin és Petőfi Sándor emlékei fogadnak. Az ifjú Vörösmarty nyolc évet töltött Bonyhádon, ahol a Perczel család gyermekeit tanította. A képzőművészek közül kiemelésre méltó a pénzvagyonát szülőfaluja, Gyulaj ifjú tehetségeire hagyó Bazsonyi Arany, akinek művei különös élményt nyújtanak. Lisztre Szekszárd, Bartókra Iregszemcse emlékezik jó szívvel. Szekszárdon működik a Magyarországi Német Színház, az egyetlen ilyen az országban. A kultúra és a történelem gazdag közgyűjteményeit őrzi a Wosinsky Mór Múzeum, a vidéki Magyarország egyetlen, eredetileg is múzeumnak tervezett épülete, amely műemlékként sem utolsó.

Érdemes ellátogatni Tolna megyébe. Győződjön meg róla ki-ki maga!

Forrás:
W
ikipédia
www.tolnamegye.hu