Szajol a fiatalok számára is vonzó hely

Szajol


Szajol kedvező gazdaságföldrajzi adottságainak köszönhetően az elmúlt években jelentős fejlődésnek indult. A településre egyre több fiatal költözik. A község vezetése számára fontos az együttműködés a térség más településeivel, hiszen az összefogás mindannyiuk számára előnyökkel járhat.

Szöllősi József polgármestertől megtudtuk, hogy a Törökszentmiklós határában nemrégiben átadott kukorica-feldolgozó üzemben dolgozók egy része Szajolt választotta otthonának, ugyanis a község fontos vasúti csomópont és négysávos út köti össze Szolnokkal és Törökszentmiklóssal. A fiatal családok otthonteremtési támogatása − CSOK – mellett az önkormányzat 300 ezer forintot ad a Szajolt választó fiataloknak. Az ingatlanárak ugyan emelkedtek, ám míg tíz évvel ezelőtt mintegy száz telek várt gazdára, mára a legtöbbjük elkelt. A kormány intézkedéseinek köszönhetően felértékelődnek az ipari centrumokhoz közeli csendes falvak és községek az emberek szemében. A település előtt új lehetőségek nyílnak a jövőben – mondta Szöllősi József. Az M4-es autópálya építése nemzetközi összeköttetést jelent majd Szajol számára is, így újabb vállalkozásoknak és befektetőknek lesz vonzóbb a település, mindenekelőtt logisztikai cégek találhatnak itt optimális feltételeket. Az elmúlt években Szajol közintézményeinél jelentős fejlesztések történtek. Az egyik legfontosabb az iskola korszerűsítése volt. A korábban négy helyen működő intézmény egy központi helyre került, ahol 16 tanterem és szaktantermek létesültek, interaktív eszközökkel, és tornaterem is épült. Idén ősszel pedig az óvoda is megújul.

A tervek között szerepel egy bölcsőde építése a közeljövőben, hiszen közös cél, hogy a szülők helyben, biztonságban tudják gyermekeiket. Folytatják a belterületi utak felújítását, ahol indokolt, a szélesítését, építenek parkolókat és járdákat is. Az újabb pályázati lehetőségeket szeretnék a jövőben, ahogyan eddig is, a lehető legjobban kihasználni. A polgármester szólt arról is, hogy Szajol egyre kedveltebb turisztikai úti cél. A Tisza holtága jóvoltából erős a horgászturizmus. A sikeres telepítéseknek köszönhetően ma már számos halfajta található a holtágban, amely kedvelt a vízi sportok szerelmeseinek körében is.  A vízparton szállás- és pihenőhelyek várják a vendégeket. Végezetül Szöllősi József elmondta, hogy nagyon büszke Szajol testvértelepülési kapcsolatára. A Csíksomlyóhoz közeli Kászon községgel történő együttműködés immár tíz évre tekint vissza. A Hargita megyei Kászon valamikor a történelmi Magyarország keleti határtelepülése volt. Rendszeresek a találkozók, a két önkormányzat tagjai mellett a diákok és a felnőtt lakosság között is közvetlen barátságok szövődtek, élő a napi kapcsolat, amely valóban ritkaságnak számít.