Salgótarján büszke a Zenthe Ferenc Színházra

2012-ig Nógrád volt az egyetlen megye, Salgótarján pedig az egyetlen megyeszékhely, amely nem rendelkezett saját színházzal. Mára azonban a város jelentős intézményévé vált a Zenthe Ferenc Színház, amelyet a Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft. működtet. Mint Simon Lajos igazgató mondja, a névválasztáson nem törték sokat a fejüket: egyértelmű volt, hogy a salgóbányai születésű Nemzet Színésze legyen a névadó.

Néhány évvel ezelőttig a salgótarjáni színházkedvelő közönség csupán befogadott előadásokat tekinthetett meg. A városvezetés azonban úgy döntött, hogy a helyi kultúra és művészet szempontjából fontos a saját színház, a saját társulat. Így őrizhetők meg a nógrádi és a salgótarjáni színházi hagyományok, így valósítható meg a fiatal tehetségek támogatása és az ifjúság kulturális nevelése.

A színházat kedvelő és értő közönség reakciója igazolta a döntést, hiszen 2013-ban 23 ezren tekintették meg az előadásokat. A színház „székfoglaló” akciójának keretén belül a nézőtér felét lefoglalták azok a magánszemélyek és cégek, akik és amelyek anyagi támogatásukkal járulnak hozzá a színház fejlődéséhez.

A teátrumnak jelenleg 27 munkatársa, köztük 16 színésze van. Igen sok fiatallal dolgoznak együtt. Olyannyira igaz ez, hogy az egyik idei bemutatójuknak, az Antigonénak a rendezője, a dramaturgja, a díszlettervezője és a zeneszerzője is bőven innen van még a harmincon. 2014-ben öt premierrel készül a társulat, repertoárján jelenleg 12 előadás fut. A felnőtteknek szánt darabok mellett eddig több gyerekdarabot is színpadra állítottak. Mint Simon Lajos mondja, ezt látják az egyik kitörési pontnak, és nem véletlenül: rengetegen megjegyezték a közönség soraiból, hogy kevés hasonlóan szép, ötletes és kreatív gyermekelőadáshoz volt mostanában szerencséjük.

A színházat jelenleg elsősorban önkormányzati forrásból és saját bevételből működtetik. Az idei költségvetése meg sem közelíti más, régen működő kőszínház lehetőségeit és még állami normatív támogatásra sem jogosultak. De Simon Lajos nem elégedetlen, már csak azért sem, mert több irányból is érzékeli a segítő szándékot: a salgótarjáni polgármester asszony közbenjárására Balog Zoltán az egyedi miniszteri keretéből 20 millió forint támogatásban részesítette a színházat. Az igazgató a jövőbe is bizakodva tekint: – Még kicsik vagyunk, de elindultunk egy úton, és töretlenül haladunk rajta…