Salgótarján a turistákat is várja

A nógrádi megyeszékhely ma már a turisták számára is vonzó látványosságokat kínáló, izgalmas, zöld város. Székyné dr. Sztrémi Melinda polgármester beszélt a turisztikai fejlesztésekről.

Milyen terveik vannak a turizmus fellendítését illetően?

Meggyőződésem, hogy a gazdaság fejlesztéséhez a turizmus fejlesztése is hozzátartozik. Szögezzük le: mi egy ékszerdoboz közepén ülünk. Salgótarjánt olyan sztereotípiák övezik, hogy ipari város, bányaváros. Ez igaz is volt, de csak a múltban! Tulajdonképpen a nyolcvanas évek közepén fordult a kocka. Akkoriban zártak be a nagy gyárak, a kilencvenes években pedig a bányák is befejezték a működésüket, hozzáteszem, szerencsére anélkül, hogy tájsebeket hagytak volna. Érintetlen, csodálatos természet vesz körbe minket, és ez nem csak a környékre igaz. Salgótarján maga sem csupán egy betonrengeteg, hiszen Magyarország legzöldebb városai közé tartozunk! Azoknak a turistáknak pedig, akik nem feltétlenül a csillivilli, sokcsillagos wellness-kikapcsolódást keresik, hanem inkább az aktív turizmus hívei, ez a környék valóságos paradicsom!

Milyen turisztikai fejlesztések zajlanak?

A térségfejlesztési koncepcióban a turizmus három ágára – bakancsos, kerékpáros, lovas – fókuszálunk. A várost észak-déli irányban átszelő kerékpárút kétharmada elkészült. Kiemelt kormányzati támogatással nyertünk 614 millió forintot a turisztika fejlesztésére, így a Novohrad-NógrádGeopark Nonprofit Kft.-vel közösen két kiemelt beruházást valósíthatunk meg a városban: létrehozzuk a Geopark Kutató- és Irányító Központot, valamint egy látogatóközpontot. További terveink szólnak egy-egy attrakció-beruházásról, de ezekre még forrást kell találnunk.

Európai hírű földalatti bányamúzeummal is büszkélkedhetünk. A turisták eredeti állapotában tekinthetik meg a bányát és bepillantást nyerhetnek abba, hogy milyen körülmények között dolgoztak a bányászok. Egyébként a belvárosban is utalunk a bányászatra, hiszen a „Bánya a lábunk alatt” emlékműnél a járdán állva üveglapon át tekinthetünk le a mélybe, ahol makett illusztrálja, hogyan dolgoztak a bányászok. Nem tagadjuk a múltat, sőt, ápoljuk a bányász hagyományokat, elismerve, hogy ez tette lehetővé a város fejlődését.

Milyen programokat ajánlana Salgótarjánban?

Salgótarjánban számtalan fesztivál, kulturális rendezvény várja az idelátogatókat. Januárban a Gabora-gála jótékonysági teremlabdarúgó-torna tölti meg a 2008-ban felújított, 1500 nézőt befogadni képes sportcsarnokot. Áprilisban a Tarjáni Tavasz rendezvényein a testvérvárosok képviselői is rendszeresen fellépnek. Salgótarján az évek során a dixieland muzsika magyarországi fővárosává nőtte ki magát. Idén igazi kulturális csemegét ígér júniusban a Salgótarjáni Nyári Játékok, szeptemberben pedig a Bányarém Fesztivál, amelyhez idén kapcsolódó programként a Palóc Pálinkaünnep is csatlakozik.