Rövidesen Beatles-múzeum nyílik Egerben

Beatles

Egri Road néven – mely a zenekar híres Abbey Road című albumára utal – állandó Beatles-gyűjtemény nyílik 2015. május 15-én Egerben, a Hotel Korona Eger szálloda épületében. A tárlatot legendás magyar zenészek nyitják meg, a gyűjteményt a nagyközönség a hivatalos ceremóniát követően tekintheti meg.

Nem csupán a múzeumban, Egerben mindenütt a Beatlesről fog szólni a nap: délután az Uránia moziban a zenekar legendás filmje, az Egy nehéz nap éjszakája vetítésére várják a publikumot, míg a napot a múzeum hivatalos zenekara, az idén már tizenegy éves The Black Birds ingyenes szabadtéri koncertje zárja.

Peterdi Gábor és Molnár Gábor évtizedek óta gyűjtik a Beatleshez kapcsolódó hangzóanyagokat és relikviákat, ezeknek ad végre méltó helyet a Hotel Korona Eger. Molnár Gábor, a Halhatatlan Beatles című könyv szerzője, a hatvanas évek végétől napjainkig több száz lemezhez, DVD-hez és egyéb Beatles-emlékhez jutott hozzá, míg Peterdi Gábornak 1978 óta a hang- és videoanyagok mellett számos értékes tárgyi relikviát, könyvtárnyi szakirodalmat és korabeli kiadványt sikerült megszereznie.

A kiállítás Eger belvárosában, a Hotel Korona Eger termeiben, illetve pincéjében kap helyet. A pincehelyiségben rövid, filmes bevezető után kronológiai sorrendben, multimédiás falak alkalmazásával mutatják be a Beatles történetét. Filmrészletek, korabeli híradók, interjúk, koncertfelvételek lesznek gombnyomásra megtekinthetők, illetve a zenekar műveibe is bele lehet majd hallgatni.

A vitrinekben korabeli sajtótermékeket, ruhadarabokat, maketteket, limitált kiadásokat és egyéb ritkaságokat helyeznek el. Bábuk, poszterek, zászlók, fali grafikák, a zenekar hangszereinek pontos másai, játékok és élményfotózások varázsolják majd vissza a látogatókat a legendás hatvanas évekbe.

Hasonló múzeum jelenleg Liverpoolban, Halléban, illetve Buenos Airesben található. Cél, hogy a gyűjtemény az adottságokhoz mérten versenytársa, egyben partnere is legyen ezeknek a tárlatoknak. A későbbiekben a szervezők szeretnék a fenti múzeumokkal szorosra fűzni a kapcsolatot, és időszakos kiállításokra bérbe venni egyes tárgyakat. A tervek között szerepel a hatvanas évekhez, illetve a zenekarhoz kötődő személyek vendégül látása, koncertek, Beatles-kvízek, városi események szervezése is.