Romhány bátran építhet a turizmusra

Rákóczi obeliszk


A Rétsági járásban lévő Romhányban több mint 2100-an élnek, a lakosságszám nem csökken, az utóbbi években megállt az elvándorlás. Senki sincs munka nélkül, ha nem is helyben, de 20 kilométeres körzetben, Nyugat-Nógrádban mindenki el tud helyezkedni. Vezér Attila polgármesterrel beszélgettünk.

– Romhány nevét hallva elsőre szinte mindenki a csempét említi…

– Igen, hiszen az 1960-as évektől folyik itt csempegyártás, jelenleg a Zalakerámia üzeme működik nálunk, amely 160 embernek biztosít munkát. 2020 októberében a tulajdonos, a Lasselsberger cégcsoport egy 22 milliárd forint nagyságrendű fejlesztést jelentett be, melynek előkészületi munkái már megkezdődtek. A részben zöldmezős beruházás eredményeképpen felépülő új üzemcsarnok révén a termelés a háromszorosára emelkedik, és falicsempe gyártására is mód nyílik majd. A dolgozói létszám a jelenleginek közel a duplájára növekedhet. 

– Milyen fejlesztéseket tudtak megvalósítani a közelmúltban?  

– Az önkormányzat intézményeiben, az orvosi rendelőben, a művelődési házban és az idősek otthonában történtek energetikai korszerűsítések. A 80 férőhelyes óvoda kívül-belül megújul 2022 közepéig, jövő szeptemberre pedig elkészül a 12 férőhelyes bölcsődénk. 

   Az infrastruktúránk teljes, beleértve az ivóvízhálózatot és a szennyvízelvezetést. Minden utunk aszfaltozott. Az internetszolgáltatásunk üvegszálas technológián alapul. 

– Számottevő a turizmus Romhányban? 

– Az Országos Kéktúra útvonalán vagyunk, ezért elsősorban bakancsos turisták látogatnak el hozzánk. Néhány éve épült meg a 26 méter magas Prónay-kilátó a Romhányi-hegyen. 128 lépcsőt kell megmásznunk ahhoz, hogy a lombok fölé magasodva elénk táruljon a végtelenbe nyúló táj. A kilátó egyébként rövid idő alatt kedvelt kirándulóhellyé lett.

II. Rákóczi Ferenc utolsó csatáját 1710-ben Romhánynál vívta. A csata tiszteletére állított emlékmű mára Nemzeti Emlékhely lett. 

   Jövő tavasszal a Nemzeti Örökség Intézetével közösen Rákóczi-sztélét építünk. Kialakítottunk egy tanösvényt, amely a fejedelemmel kapcsolatba hozható helyszíneket köti össze.

   Romhány nevezetessége még a Kőhíd, Nepomuki Szent János szobrával. A háromnyílású barokk stílusú híd a 18. században épült a Lókos-patak régi medre felett átívelő korábbi fahíd helyett. 

   Budapestről autóval kényelmesen, rövid idő alatt elérhetők vagyunk, és ez kedvező a Nógrád megyébe látogatók számára. Ami pedig bennünket illet, Rományban kényelmes, minden igényt kielégítő vendégházak és apartmanok várják az ideérkezőket.