Rimóc: fejlődés és hagyomány összhangja

Rimóc


A Cserháttól északra, az Ipolytól délre fekvő települést sokan a palóc népművészet központjának tartják. Rimóc nevezetes a népviseletéről, a hagyományőrzéséről és a helyi értekeiről, ám mindezeken túl a térség egyik legdinamikusabban fejlődő kistelepüléseként is számon tartják. Szabó Vilmos polgármestertől kértünk interjút. 

– A „jó palócok” földjén járva óhatatlanul adódik az első kérdés. Jelen vannak-e a falu mindennapjaiban a több évszázados tradíciók?

– Olyannyira, hogy mifelénk sokan úgy tartják, a helyi népviselet a legszebb és a legdíszesebb a palócfalvak viseletei közül. A Rimóci Hagyományőrző Egyesület mindent megtesz azért, hogy a palóc népművészet tárgyi emlékei fennmaradjanak, s a mindennapi életünk részévé váljanak. Persze a csodaszép viseletek mellett a község lakói büszkék a népzenéjükre is, amit az 1920 óta működő Rimóci Rezesbanda, illetve néptáncukra, melyet a Rimóci Folklór Manufaktúra és Faluszépítő Egyesület táncosai népszerűsítenek szerte a világban.   

– A községben egymást követik a kisebb-nagyobb beruházások…

– A kistérség e településének folyamatos fejlődését pályázati forrásokból finanszírozott projektek megvalósításával igyekszik biztosítani az önkormányzat. A Magyar Falu Program segítségével felújítottuk az utakat, a temető kerítését, és a művelődési ház esetében a tetőszigetelés felújítására is sor került. Belügyminisztériumi forrásból épült rekortán borítású futballpálya, új pékség nyílt, és létesítettünk egy, a zöldhulladékok kezelésére alkalmas telepet.

– Úgy hírlik, évről évre növekszik Rimóc turistaforgalma. Mi minden várja az önökhöz érkezőket?

– Az infrastrukturális jellegű fejlesztések mellett nagy hangsúlyt fektetünk a palóc hagyományaink megőrzésére, illetve azok bemutatására is. Ennek ékes bizonyítéka az öt nógrádikum: a Rezesbanda, a rimóci viselet, a rimóci tánc, a Szűz Mária kultuszát ápoló Máriás-csoport és a Palóc Főkötő Kiállítás, mely utóbbin húsz település főkötőiben gyönyörködhet az odalátogató. A Falumúzeumnak egy hagyományos stílusú parasztház ad otthont, a magántulajdonban lévő népviseletes Babamúzeumban pedig gyönyörű, rimóci népviseletbe öltöztetett életnagyságú babákat csodálhatnak meg az érdeklődők. Eredeti palóc bútorokkal berendezett palóckontyos vendégházak várják a településen megszállni vágyókat. Az egyik 10, a másik 25 fő befogadására alkalmas, 2-4-6 ágyas szobákkal, felszerelt konyhával, nagy étkezővel, kemencével és bográcsozási lehetőséggel. Itt jegyzem meg, hogy a faluban körülbelül hatvan palóckontyos parasztház található. Aki igazi palóc települést szeretne látni, virágzó kertekkel és vendégszerető emberekkel, az látogasson Rimócra.