Rendőri relikviák páratlan magángyűjteménye Esztergomban

Rendőr

Napról napra bővül Esztergomban dr. Szilas László rendőrrelikviákból álló magángyűjteménye. Több mint huszonöt éve kezdődött a gyűjtőszenvedély, ma már majdnem százötven országból vannak jelképei. 

Páratlan gyűjtemény lapul egy esztergomi családi házban. Dr. Szilas László több mint 25 éve gyűjti a rendvédelmi szervek egyenruháit, sapkáit, jelvényeit, jelzéseit. Eddig közel 130 országból származó rendőrségi jelkép sorakozik a különleges házi múzeumban. Munkája elismeréseként számos országban tiszteletbeli rendőrnek, illetve seriffnek nevezték ki. Nagy vágya, hogy végre megnyithassa saját múzeumát.

Dr. Szilas László azt mondja, a rendőrségi relikviák iránti gyűjtőszenvedély a tisztelet kifejezése. Nehéz megmondani, hogy mekkora a gyűjtemény, hiszen napról napra bővül. Közel 1500 karjelzés,70-80 tiszti sapka, 50-60 egyenruha, zakó van a gyűjtő birtokában, illetve rengeteg sapkajelvény, kitűntetés és egyéb apró tárgy.

A gyűjtő levélben kér tárgyakat minden országból, jelezve, hogy egy nemzetközi rendőrmúzeumot kíván létrehozni a világ rendvédelmi dolgozóinak munkája iránti tiszteletként, és ehhez szívesen fogadna felajánlott tárgyakat, jelképeket. Akad, ahonnan nem kap választ, de – mint elmondta – például a kommunista Kubából gyorsan reagáltak a megkeresésére, s elküldték neki a kubai forradalmi rendőrség jelvényét. Elnyerte Alabama állam tiszteletbeli rendőre címét, Kansas állam egyik megyéjében pedig tiszteletbeli seriff címet kapott.

Itthon 1994-ben Kossuth-karddal ismerték el a rendvédelmi szervezetek népszerűsítéséért végzett munkáját.

− 25 éve célom egy állandó jelleggel működő múzeumot létrehozni. Mivel lokálpatrióta vagyok, ezért természetesen azt szeretném, hogy ez itt legyen majd Esztergomban. Optimista vagyok, a Mária Valéria híd is évtizedekig csonkán állt a Dunán, aztán egyszer csak csodák csodájára felépült és újra összekötötte az anyaországot a Felvidékkel. Ugyanígy bízom abban, hogy egyszer ez a múzeum is meg fog valósulni Esztergom város önkormányzatának a segítségével. Amíg ez nem történik meg, Országjáró Rendvédelmi Szimbólumok címmel vándorkiállításon állítom ki a kollekciómat. Magyarországon eddig tíz megyében mutattam be ezt az anyagot, de volt már kiállításom a Felvidéken is. Ha érkezik valahonnan megkeresés, én örömmel teljesítem – árulta el a gyűjtő.

Fotó: borsonline.hu