Pest megye tájegységei várják a gyalogtúrák kedvelőit

Túrázás

Hetedszer hirdetik meg a Pest Megye Teljesítménytúrázója mozgalmat. Ahhoz, hogy valaki elnyerje ezt a címet, legalább 10 teljesítménytúrát kell teljesítenie úgy, hogy minden tájegységet érint. Az elismerés elnyeréséhez a minimális táv 250 km.

A Pest Megyei Természetbarát Szövetség és a Szigeti Túrázók Természetjáró Csoport által 2010-ben indított Pest Megye Teljesítménytúrázója mozgalom 2016-ban is folytatódik.

Célja Pest megye tájai, így az Alföldi régió, a Börzsöny, a Budai‑hegység, a Gödöllői‑dombság, a Pilis és a Visegrádi‑hegység megismerése. A szervezők szeretnék népszerűsíteni a természeti és a néprajzi értékeket amellett, hogy egészséges életmódra és rendszeres természeti sporttevékenységre ösztönöznek.

A mozgalomba minden olyan gyalogos teljesítménytúra beleszámít, amely Pest megye területét érinti, továbbá szerepel a Teljesítménytúrák itthon és külföldön 2016 teljesítménytúra-eseménynaptár című kiadványban vagy a Teljesítménytúrázók Társasága Egyesület honlapján.

Több tájegységet érintő teljesítménytúra az érintett tájegységek mindegyikéhez beszámítható.

A túramozgalom akkor tekinthető teljesítettnek, ha egy naptári éven belül legalább 10 teljesítménytúrát teljesít a nevező, s minden tájegységen legalább egy alkalommal túrázik, és összesen minimum 250 km-t teljesít. A nevezéshez regisztráció szükséges.

A mozgalom teljesítője elnyeri a Pest Megye Teljesítménytúrázója elismerő címet. Az a túrázó, aki teljesít 1000 km-t, jogosult a Pest Megye Teljesítménytúrázója mozgalom bronz fokozatára, további 2000 km után ezüst fokozatra, újabb 3000 km-t teljesítve pedig az arany fokozatra. Újabb 4000, azaz összesen 10 000 km teljesítést követően a túrázó jogosult a PMTT érem átvételére. Az értékelésnél a 2010-től teljesített távokat veszik figyelembe.

A program honlapja szerint PMTT érmet eddig hárman szereztek: Szabó Elemér, Őrsi Anna és Tarnai Máté. Szintén itt olvasható, hogy a túrázók körében a legnépszerűbb a Budai-hegység, valamint a Pilis és a Visegrádi-hegység. Egyszerre legtöbben az Együtt a magyar családokért teljesítménytúra a Budai-hegységben programon vettek részt.

foto: turablog.hu