Múzeumok éjszakája – Egerben is

Eger

Idén először kiemelt tematikához – Élő Erdély – is kapcsolódhatnak a résztvevő intézmények, a vidéki városok közül pedig Eger kerül a középpontba a Múzeumok éjszakáján. Az országos kezdeményezés keretében június 20-án, szombaton országszerte rengeteg helyszínen rendeznek izgalmas programokat. 

Idén Eger kiemelt helyszíne lesz a Múzeumok éjszakájának. Itt egyetlen éjszaka alatt Eger és Magyarország elmúlt több mint egy évezredes történetébe lehet bepillantani. A hagyományokat folytatva idén is máglyát gyújtanak a várban, zenés-táncos produkciókkal, gasztronómiai különlegességekkel, kulturális és összművészeti bemutatókkal várják a látogatókat.

Országszerte sok izgalmas program közül lehet választani. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Műszaki Tanulmánytárában például robotokkal találkozhatunk. A Műegyetem Irányítástechnika és Informatika Tanszékének gondolkodó, problémamegoldó robotja, a legendás, 1961-es Szegedi Robotember és még sok-sok kisebb-nagyobb társuk lesz látható.

A Forster Központ a fővárosban két helyszínen, valamint az ország különböző tájain tizenegy várban és kastélyban várja hosszabbított nyitva tartással, különleges programokkal az érdeklődőket. A dégi Festetics-kastélyban és a nádasdladányi Nádasdy-kastélyban például gyertyafényes tárlatvezetéssel, az edelényi Kastélyszigeten a L’Huillier–Coburg-kastélyban rendhagyó „tanórákkal” szórakoztatják a közönséget.

A Múzeumok éjszakáján lesz látható a ferihegyi repülőtér mellett működő Aeropark repülőgép-múzeumának flottája, amely három új géppel bővült.

Nyíregyházán hat helyszínen rendeznek eseményeket: a központi megnyitó a Jósa András Múzeumban lesz, ahol a Tekergő Bábszínház és a Sugalló Népzenei Együttes indítja a múzeumi fiesztát.

Tiszavasváriban a Múzeumok éjszakáján nyílik meg a Vasvári Pál Múzeum új időszaki kiállítása, amelyben a magyar motorkerékpár-gyártás múltja ismerhető meg. Komáromban boszorkányégetéssel színesített interaktív színjátékot adnak elő a Klapka György Múzeum munkatársai. A Tatabányai Múzeumban Sör és perec címmel nyílik kiállítás a sörgyártás történetéből, majd különleges sörök megízlelésére rendeznek kóstoló versenyt.

A budapesti programokat egységes karszalagbelépővel látogathatják az érdeklődők. A karszalagot viselők a rendezvények ideje alatt igénybe vehetik a hat különböző útvonalon közlekedő BKK-múzeumbuszokat. A MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít az ország bármely belföldi állomásáról Budapestre és a vidéki helyszínekre.

fotó: Eger PH