Kunszentmárton újabb befektetőkre vár

Kunszentmárton

Kunszentmárton a tiszazugi térség fővárosa, ahol a környező települések lakói közül sokan találnak munkát. Az önkormányzat mindent megtesz azért, hogy a településre új befektetőket hozzon. Ennek érdekében zajlik az ipari park bővítése. A város fejlődéséről Wenner Várkonyi Attila polgármesterrel beszélgettünk.

− A befektetés ösztönzése érdekében milyen lépéseket tesz az önkormányzat?

− Kisvárosunk a megye déli pólusának gazdasági központja, szeretnénk erősíteni versenyképességünket a térségben. A TOP elnyert támogatási keretéből bővítjük a jelenlegi ipari parkot. Fejlesztjük az infrastruktúrát, többek között a csatorna- és az úthálózatot. A megvásárolt héthektáros ingatlanon újabb ipari terület kialakítása a célunk. Készül a 44-es gyorsforgalmi út, amely mindössze négy kilométerre halad el az ipari övezetünk mellett.

− Kunszentmárton milyen egyéb pályázati lehetőségekkel tudott élni?

− Több fejlesztés történt a városban, érzékelhető a felzárkózás, de azért még akadnak olyan területek, ahol indokoltak a további beruházások. Ebben a ciklusban mintegy kétmilliárd forint összeget nyertünk a kitűzött célok megvalósítására. Számos középület újult, illetve újul meg, például a Városháza, a volt Körös Szálloda, a Szabó Gyula Művelődési Központ és a Széchenyi-lakótelepi általános iskola. Turisztikai fejlesztésekre több mint 300 millió forintot fordítunk. A Hármas-Körös régi szabad strandján kishajó-kikötő épült, ezért új, korszerű szabadstrandot alakítunk ki nyárig. Létrehozunk egy, a betyárvilágot bemutató turisztikai attrakciót fogadóépülettel, pincerendszerrel. A kiállítás interaktív elemek segítségével idézi fel a múltat, a létesítmény a helytörténeti múzeum, a látványtár és a valamikori nagykunsági bírósági épület közötti téren lesz. Több mint 300 millió forintra sikeresen pályáztunk a zöldváros programban, így két lakótelepen – Kossuth és Széchenyi – alakítunk ki új zöldfelületeket, pihenőparkokat, szabadtéri sportolásra alkalmas területeket. Örülünk annak, hogy sikerült forrást nyerni két kerékpárút építésére, az egyik az ipari parkot köti össze a településsel, a másik a Horváth teret a Molnár Lajos sportteleppel. Belügyminisztériumi forrásból folytatjuk a belterületi utak és járdák felújítását. A vidékfejlesztési támogatásból, valamint mezőgazdasági vállalkozók hozzájárulásából és önkormányzati önerőből felújítunk 1,7 kilométer utat, ami a volt állami gazdaság területén élőket köti be a városi hálózatba. Tervezzük az idősek otthonának bővítését, közkonyha és étterem építését.

− Miért érdemes Kunszentmártonra látogatni?

− A Hármas-Körös holtága igazi horgászparadicsom, páratlan természeti szépsége vonzza a kikapcsolódni vágyókat. Kishajó-kikötőnk része a vízen bejárható Magyarország programnak, a Körös-torokig közlekedő turistahajók nálunk is kikötnek. Nyertünk támogatást kenuk, kajakok vásárlására, melyek bérelhetőek lesznek a turisták számára. Igazi élményt nyújt helytörténeti múzeumunk, számos műemlék épülettel büszkélkedhetünk.