Kétszázmilliós fejlesztés Szekszárdon, a Magyarországi Német Színházban

Magyarországi Német Színház

Kétszázmilliós támogatást ítélt meg a kormány a szekszárdi Magyarországi Német Színház (DBU) teljes körű rekonstrukciójára. Ezt a teátrumot fenntartó Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (MNOÖ) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) a tolnai megyeszékhelyen jelentette be.

„Meghozta első gyümölcseit a nemzetiségek parlamenti jelenléte.” Soltész Miklós, az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára e gondolattal kezdte a sajtótájékoztatón tartott beszédét, a szóban forgó fejlesztést pedig a kormány és a nemzetiségek közös erőfeszítése eredményének nevezte. Kiemelte: a felújítandó színház fontos szerepet tölt be a hazai németség nyelvének és kultúrájának továbbörökítésében. Mint elmondta, 2015-ben a kormány összesen 441 millió forintot különít el az országos nemzetiségi önkormányzatok beruházásainak, valamint intézményei felújításának támogatására. És miután a magyarországi németek az elmúlt években nem részesültek ilyen jellegű támogatásban, az a döntés született, hogy a szekszárdi színház ezúttal jelentős finanszírozásra számíthat.

Heinek Ottó, az MNOÖ elnöke hangsúlyozta, hogy a tolnai teátrum felújítása már régóta esedékes, ugyanis az elmúlt két évtizedben nem történt semmiféle színházépület-rekonstrukció. A támogatás összegét az országos német önkormányzat legalább 10-15 százalékos önrésszel egészíti ki, ezáltal mind az épület, mind a színpadtechnika teljesen megújulhat. Az építkezés a tervek szerint még az idén megkezdődik, jövőre pedig akár be is fejeződhet. Az előadásokról a közönségnek az átmeneti időszakban sem kell lemondania, a DBU ugyanis alternatív játszóhelyet keres a környéken.

Frank Ildikó, a DBU igazgatója a színház művészeti koncepciójáról azt mondta, hogy egyik legfontosabb célcsoportjuk a fiatalok, akiket a tapasztalatok szerint leginkább kortárs darabokkal lehet megnyerni. A teátrum vezetősége egy-egy évad megtervezésekor messzemenően figyelembe veszi a publikum visszajelzéseit. Ennek, valamint a nagyszámú tájelőadásnak köszönhető, hogy a nézőik száma az elmúlt évek során jelentősen megnőtt.

fotó: MNOÖ