Kályháiról és tűzhelyeiről híres a Wamsler

Szinte nincs olyan háztartás Magyarországon, amelyben ne lenne legalább egy olyan kályha, tűzhely vagy kandalló, amelyet a Wamsler, illetve valamelyik elődje gyártott. Az immár több mint 120 éves Wamsler vezérigazgatója, Tölgyesiné Szamosi Andrea szerint a hosszú távú siker titka a magas színvonal és a folyamatos fejlődés.

– Mit emelne ki a cég több mint 120 évéből?
– Emlékszik a Tea vagy a Salgó tűzhelyekre? Családok ezreinek állt a konyhájában olyan tűzhely, amelyet cégünk készített, erre büszkék vagyunk. Ami a történelmet illeti: 120 éve, 1894-ben három üzletember telepengedélyt kapott egy vasöntöde és gépgyár felépítéséhez, ahol kályha- és tűzhelyöntvényeket készítettek, ma pedig egy németországi leányvállalattal rendelkező, 800 főt foglalkoztató nagyvállalat vagyunk, három telephellyel, saját öntödével és zománcozóval.
– Ez nem kis szó ma, amikor sok más készüléket eleve csak néhány éves használatra gyártanak.
– Az biztos, hogy mi tartós és megbízható termékeket gyártunk, ez központi eleme a stratégiánknak, és az is marad.
– Mekkora a Wamsler termelési kapacitása?
– Évente 200 ezer terméket tudunk gyártani, és negyvenezer négyzetméternyi alapterületen folyik a munka. Tizenhárom szerelősort használunk, speciálisan a gyártott készülékhez igazítva. Huszonhárom országban, hatmillió háztartásban használják a termékeinket. Két éve pedig üzemeltetünk olyan gyártósort, amelyen egyedi, kisszériás igényeket kielégítő termékeket is elő tudunk állítani. Saját kísérleti laboratóriummal rendelkezünk, amelyben a gáz-, az elektromos és a szilárdtüzelésű tűzhelyek bevizsgálása és ellenőrző vizsgálata zajlik.
– Milyen szerepet játszik a cég Nógrád megye életében?
– Kezdem a legfontosabbal, amit korábban már említettem: 800 főt foglalkoztatunk, és ez a létszám főszezonban, a bérelt munkaerővel, ezerre duzzad. A három telephelyünk közül kettő Salgótarjánban, egy pedig Bátonyterenyén található. Az önkormányzatokkal nagyon jó a kapcsolatunk, a megye, illetve Salgótarján városának gazdaságfejlesztési erőfeszítéseit nagyra értékeljük, és nyitottak vagyunk a hosszú távú partnerségre. Természetesen, nekünk is érdekünk, hogy előmozdítsuk a megye gazdasági fejlődését, hogy mérséklődjön a munkanélküliség. Itt kell megemlítenem, hogy további beruházást is tervezünk, az import alapanyag kiváltására egy samott-gyárat szeretnénk létesíteni, ehhez most keressük a pályázati forrást, illetve bízunk abban, hogy céljaink eléréséhez a gazdaságfejlesztési forráskeretből részesülhetünk.
– Mennyire áll fókuszban a kutatás-fejlesztés?
– Ahhoz, hogy egy gyártó cég a piacon tudjon maradni, elengedhetetlen az innováció. Folyamatosan fejlesztjük a termékeinket és a gyártási technológiákat. Büszkén mondom, hogy a tavalyi frankfurti vásáron nagy sikert aratott az a kandallónk, amely automata levegőszabályozású, és android operációs rendszer alapján működik. Egy németországi egyetemmel közös kutatásunkban pedig olyan fázisváltó anyaggal kísérletezünk, amelynek segítségével megnövelhető a készülékek hőtároló képessége. Egyébként tíz magyar fejlesztőmérnökünk van, akik korszerű Pro-Engineer számítógépes tervezési rendszert és egyéb technológiai szoftvereket használva tervezik az alkatrészeket, a készülékeket és a technológiákat. A kutatás-fejlesztés központja is itt található Salgótarjánban. Hiszek abban, hogy ott kell lennie a fejlesztésnek, ahol maga a termelés is folyik. Az árbevétel csaknem két százalékát fordítjuk fejlesztésre. Európai viszonylatban ez talán nem nagy szám, de magyarországi összehasonlításban nem rossz.
– Mennyi figyelmet fordítanak a környezetvédelemre?
– Kevés gyár rendelkezik az ISO14001-es tanúsítvánnyal Magyarországon, és a mi vállalatunk az egyik. Ez talán jelzi, hogy a környezetvédelem kiemelten fontos számunkra. Az elmúlt két évben több olyan beruházást is végrehajtottunk, amelyek kifejezetten környezetvédelmi célúak voltak. A szelektív hulladékgyűjtéstől a károsanyag- és a finompor-kibocsátáson át igyekszünk minden részletre odafigyelni.