Jászberény a fejlesztéseknek köszönhetően teljesen megújul

Jászkapitány

A városban élő emberek büszkék a településük múltjára, és bíznak abban, hogy a jövőjüket is megnyerhetik. Hazánk egyik legdinamikusabban fejlődő térségének központjában, Jászberényben dr. Szabó Tamás polgármester vendégei voltunk.

− Ha ránézünk hazánk térképére, azt látjuk, hogy Jászberény Magyarország középső részén található…

− Biztosíthatom arról, hogy az itt élőknek a városunk a világ közepét jelenti! Ahhoz, hogy jobban megértsük a jász embereket, ismernünk kell a történelmüket. Őseink a 13. században érkeztek keletről magyar földre, és bár a hosszú évszázadok alatt beolvadtak az alföldi magyarságba, önállóságukat, lelki értelemben, máig megőrizték. A Jászság lakói nagyon összetartóak. Amikor például régi kiváltságaikat kellett megváltaniuk, összeszedték rá a pénzt, akkori értékén hatalmas összeget. Az 1745-ös redemptio, azaz megváltás után alakultak ki a jászkun terület újkori tulajdonviszonyai és társadalmi rétegződései.

− Milyen szerep jut városuknak a Jászság életében?

− Jászberény a Jászság fővárosa. Bár a megyeszékhely Szolnok, a jászsági települések többségének napi élete elválaszthatatlan Jászberénytől. Itt működnek azok az intézmények, azok a munkahelyek, azok a szolgáltatások, ahová, és amelyek miatt naponta bejárnak az emberek. Városunk tehát a legtágabb értelemben is regionális központ.

− Sokunknak Jászberényről elsőként a hűtőgépgyár jut az eszébe.

− A hűtőgépgyár ma is létezik, nem veszett el az évtizedek alatt felhalmozott szakmai tudás. Büszkék vagyunk arra, hogy városunkban sikerült barátságos gazdasági környezetet kialakítanunk. A vállalkozások között akad olyan óriás, mint például az Electrolux, de vannak nagy jászsági cégek is, mint a Jász-Plasztik Kft. vagy a Szatmári Kft., nem beszélve a jelentékeny számú, szintén helyi gyökerű kis- és középvállalkozásról.

Fontos számunkra, hogy az említett cégek vezetése, menedzsmentje gyakran jászsági emberekből áll, könnyebben megértik a gondjainkat, bajainkat, szót értünk egymással. És büszkék vagyunk arra is, hogy a Jászságban szinte eltűnt a munkanélküliség: aki akar dolgozni, annak akad munka.

− Hogyan haladnak a városfejlesztéssel?

− Az elmúlt néhány évben számos nagy projektet befejeztünk. Sikerrel pályáztunk, s konzorciumi partnereinkkel együtt  4,6 milliárd forint támogatást nyertünk el településfejlesztési célokra. 800 millió forintos támogatásból fejlesztjük majd a Malom Konferencia és Rendezvényközpontot. Legalább ugyanekkora jelentőségű a „Városi környezetjavító intézkedések és gazdaságfejlesztési beavatkozások Jászberényben” című projekt, amely a Lehel vezér tér és kapcsolódó területeinek fejlesztését, a Polgármesteri Hivatal belső udvarának környezetrendezését, valamint a városi piaccsarnok megújítását célozza. Hamarosan megújul az autóbusz-pályaudvar és a vasútállomás környéke. Három kilométernyi kerékpárutat már megépítettünk, felújítunk két általános iskolát, és lesz új bölcsődénk is. Ezekre a fejlesztésekre, persze, nehezebben kerülhetett volna sor, ha a kormány nem rendezi az önkormányzatok adósságait.

− Milyen Jászberény kulturális élete?

− Aki ellátogat hozzánk, hasznosan töltheti el az idejét a városban. Az idén negyvenéves Jászberényi Állat- és Növénykertet tavaly 90 ezren keresték fel. A Jász Múzeumban őrzik Lehel kürtjét, a színvonalas állandó és időszaki kiállításaikat sokan látogatják. Városi könyvtárunknak 2018-ban az Emberi Erőforrások Minisztere „Minősített könyvtár címet” adományozott.  Igazi közösségi térként, találkozóhelyként üzemel a 300 fős befogadóképességű Lehel Filmszínház. És persze népszerű fesztiválokat is rendezünk. Nyáron a Zagyva-party Fesztiválra idehozzuk a hazai könnyűzene legismertebb szereplőit, és idén immáron huszonkilencedik alkalommal rendezzük meg a Csángó Fesztivált. A Jászság Népi Együttest aligha szükséges bemutatnunk a magyar népzene és néptánc szerelmeseinek. A 2018-as Fölszállott a páva vetélkedősorozat néptánc kategóriáját megnyerték, s ennek különleges értékét az adta, hogy a közönségszavazatoknál az egész Jászság összefogott a táncosaiért. Jászberény ebben az évben is szeretettel várja a vendégeit, s aki eljön hozzánk, garantáltan jól fogja érezni magát a városunkban.

Tudta-e, hogy…

• 27 ezres lélekszámával Jászberény a megye második legnagyobb települése.

• A jászok túlnyomó többsége katolikus, az egyház általános iskolát is üzemeltet a városban.

• Jászberényben született Déryné Széppataki Róza színművésznő, Gerevich Aladár olimpiai bajnok vívó, Csík Tibor olimpiai bajnok ökölvívó, Csomor Csilla színművésznő és Rékasi Károly színművész.

• 1847-ben jászberényi rokonainál vendégeskedett Petőfi Sándor és Szendrey Júlia.

• 1849 áprilisában a városban tartotta meg sorsdöntő haditanácsát Kossuth Lajos, Görgey Artúr, Klapka György és Damjanich János.

• Gróf Apponyi Albert hosszú időn át a város követe volt az Országgyűlésben.