Jászapáti vezetése sikeresen pályázott

Jászapáti

A városban 19 nyertes pályázat előkészítése, illetve kivitelezése zajlik. Jelentős előrelépésként könyvelik el, hogy összesen több mint négymilliárd forint értékű pályázatról született pozitív döntés ebben az uniós gazdasági ciklusban. Mindezek jelentőségéről Farkas Ferenc polgármesterrel beszélgettünk.

− Jászapáti kisváros, ezért négymilliárd forint értékű fejlesztés önmagában is komolynak számít. Minek köszönhető a nyertes pályázatok sorozata, s melyek a város szempontjából a legfontosabbak?

− Konkrét városfejlesztési stratégia mentén dolgozunk, amely a város valamennyi lakosát érinti, javítva a közszolgáltatások színvonalát, az életkörülményeket, a foglakoztatási és a képzési lehetőségeket. A kiemelt célok között szerepelnek az energetikai beruházások. Összesen kilenc önkormányzati intézménynél fejeztük be a napelemes rendszer kiépítését közel 80 millió forintból, s az így megspórolt villamosenergia-költséget egyéb fejlesztésekre tudjuk fordítani. Megépült egy komplex termálvíz-hasznosító rendszer, új kutat fúrtunk, s az így nyert 57 fokos termálvízzel fűtjük az önkormányzati ingatlanokat, hőcserélő rendszerek beépítésével. A kút egyben kiegészíti a gyógyvizű strandunk vízhozamát. A fürdőben télen gyógy- és úszómedence üzemel, reumatológiai rendeléssel és gyógyászattal kiegészítve, amely jelenleg is fejlesztés alatt áll. A fürdőt illetően a kivitelezés ez évben befejeződik. Mintegy 700 millió forintból bővítjük és fejlesztjük az ipari parkot. A 26 hektáros területen korszerűsítjük és bővítjük a teljes infrastruktúrát, a közbeszerzés folyamatban van, s 2020-ra már látványos eredmények lesznek.

− A szociális célú programok közül melyeket emelné ki?

− A 2010 előtti időszakban erre a területre kevesebb figyelmet fordítottak. Számunkra kiemelt cél a jobb életkörülmények feltételeinek megteremtése. A hátrányos helyzetű városrészek infrastrukturális fejlesztésére, felzárkóztatására a megyei elosztású keretből bruttó 400 millió forintot nyertünk. A nagyobb projektek mellett számos kisebb programmunkát is végzünk, például a helyi foglalkoztatási együttműködések keretében munkaerőképzések, a hátrányos helyzetűeknek felnőttoktatások, szakmai képzések történnek. Az önkormányzat ösztöndíjjal is segíti a tehetségeseket, a továbbtanulni szándékozókat.

− Jászapátiban történnek-e idegenforgalmi célú beruházások?

− Turisztikai célra alakítjuk át a valamikori nagypolgári kúriát, amely a sportpálya és a strandfürdő szomszédságában található. A helyi védelem alatt álló épület küllemét megőrizzük, benne közösségi tereket alakítunk ki, vendéglátó részleggel. Helyreállítjuk a városban található régi szatócsboltot. A ház múltját korhű berendezésekkel idézzük fel, de lesznek benne olyan részlegek, amelyeket a civilek használhatnak.