Irány az erdő!

Királyrét


Az Ipoly Erdő Zrt. 65 ezer hektár, Nógrád és Pest megyében található állami erdőterület kezelője. Az ország erdőségekben leggazdagabb térségében működő erdőgazdaság életében az erdő- és vadgazdálkodás mellett egyre nagyobb szerepet tölt be a turizmus, továbbá a közcélú feladatok palettájának bővítése, működtetése. 

A társaság által kezelt erdők 62 százaléka természetvédelmi korlátozással érintett – nemzeti park, tájvédelmi körzet, Natura 2000 –, ahol elsődleges rendeltetés a védelem, minden mást ennek a célnak kell alárendelni. Az Ipoly Erdő Zrt. fő tevékenységei az erdő- és a vadgazdálkodás, valamint az ezekhez kapcsolódó és a turizmussal összefüggő szolgáltatások.    

   A Karancs–Medves vidékét, a Cserhát lankáit és a Börzsöny páratlan szépségű tájait az elmúlt néhány esztendőben kirándulók milliói keresték fel. Az Ipoly Erdő Zrt. már korábban felismerte, hogy a nagyszámú látogató színvonalas fogadása más, a korábbi évtizedekétől eltérő szemléletet kíván. A társaság tanösvényeket hozott létre, kilátókat újított fel és épített, bővítette a szálláshelyei számát, korszerűsítette a meglévő vendégházakat, erdei játszótereket és kirándulóközpontokat alakított ki. Az erdőségekben megbúvó természeti látnivalók és történelmi emlékhelyek gondozása, felújítása, rekreációja által új fókuszpontokat mutatott a túrázóknak. Az erdőgazdaság a frissen létrehozott attrakciók mellett kiemelt célként kezeli az épített, a kulturális és a szellemi örökség megőrzését is. Az erdészek a jövő generációjának kezét sem engedik el. Hogy csak két erdei helyszínt emeljünk ki, a Katalinpusztai Kirándulóközpontban és a Domszky Pál Erdei Iskolában évről évre egyre több diákcsoport tölt el néhány napot az erdei pedagógusaikkal. 

   Az Ipoly Erdő Zrt. Somoskői Látogatóközpontjának kibővített szálláshelyét ősszel adták át. A Karancs–Medves vidékén, a Somoskői és a Salgói vár szomszédságában található impozáns szálló 45 fő fogadására alkalmas, étterme pedig rendezvénytérként is funkcionál. 

   Az erdőgazdaság örömmel csatlakozott támogatóként a romhányi Szent György Zarándokszállás kialakításához, ugyanis az állami erdőgazdaságok ökoturisztikai fejlesztései az ország minden térségében szorosan kapcsolódnak a vallási turizmushoz is.  Így valósulhatott meg Márianosztra-Toronyalján az egykori Árpád-kori kolostorrom rekonstrukciója, és ma új köntösben, de a valaha állt szentély körvonalait elénk tárva mutatja be a Pálos emlékhelyet a Börzsönyben. Ha már errefelé járunk, a Börzsöny vadregényes erdeiről csodás panorámát kapunk, ha a Királyrét fölé magasodó Várhegy-kilátót vesszük célba. A kilátót egy éve építette az Ipoly Erdő Zrt. Az erdőgazdaság legnépszerűbb turisztikai célpontjai a börzsönyi kisvasutak, amelyek egykor fát és követ szállítottak. A Márianosztra és Nagyirtáspuszta között közlekedő erdei vasút az ország egyik leglátványosabb erdei, hegyi pályáján fut. A Királyréti Erdei Vasút és a Kemencei Erdei Múzeumvasút pedig teljesen megújult pályaszakszokkal és vasúti kocsikkal várja az utazóközönséget. Az egyik legegészségesebb kikapcsolódási és feltöltődési lehetőség a túrázás, a kirándulás.  Látogassanak el Nógrád megyébe és válasszák kikapcsolódásként az erdei túrázást és töltsenek néhány éjszakát az Ipoly Erdő Zrt. erdei szálláshelyein.