Időutazásra és várfalsétára vár Eger!

Az egri vár

A minden magyar ember számára kedves város, Eger kiemelkedő értéke és Legendájának otthona a megújulóban lévő Vár, amely számos új vonzerővel gazdagodik.

Az Európai Unió és az Új Széchenyi Terv által támogatott „Egri Vár és erődrendszer turisztikai attrakciófejlesztése” című pályázati program keretében az idei évben többek között megújul a földalatti kazamatarendszer, de újjáépül a Vár legmagasabb pontja, a Szép-bástya is.

Az Egri Vár 2015. június 20-án, a Múzeumok Éjszakáján kiemelt vidéki helyszínként fáklyafénybe öltözik és 16.00 órától 24.00 óráig számos, színes programot kínál:  megelevenedik a történelem, kézzelfoghatóvá válnak 1552 eseményei és az elmúlt évszázadok hétköznapjai. Igazi történelmi forgataggá változik a Dobó István Vármúzeum, ahol a vendégek egyetlen éjszaka során ezeréves időutazást tehetnek!

Az uniós pályázati programnak köszönhetően június 20-án az érdeklődők elsőként próbálhatják ki: milyen élményt nyújt a Dobó tér szomszédságából, végig a várfal mellett haladva megközelíteni hazánk legfrissebb Nemzeti Emlékhelyét. A csaknem 400 méteres, tíz megállóhelyes tanösvényként funkcionáló panorámasétány az északi és nyugati várfal körül halad az Egri Vár északi kapujáig.

Újdonságként június 20-án is megtekinthető a Várban a „Magyarország története 3D” című animációs rövidfilm. Egri csillagok túrán idézik meg Gárdonyi regényének eseményeit, valamint testközelből, egy vérbeli vitéz vezetésével lehet megismerkedni a XVI. század fegyvereivel, a végvári élet szépségeivel, kalandjaival.