Hollókő immár egész évben várja a turistákat

Hollókő

Hollókő harminc esztendővel ezelőtt került fel az UNESCO világörökségi listájára. E kerek évforduló apropóján Szabó Csaba polgármestert az elmúlt esztendők azon fejlesztéseiről kérdeztük, amelyek lehetővé tették, hogy a 350 lelkes település napjainkra már az év 365 napján kínál változatos programokat az idelátogatók számára.

− A számottevő önrésszel kiegészített európai uniós pályázati forrásokból jelentős fejlesztések történtek a településen az elmúlt évek során. Melyek voltak ezek?

− Sikerrel pályáztunk a „Próbáljon szerencsét Hollókőn” projektünkkel, amely kiemelt turisztikai beruházások sorát tette lehetővé a számunkra, kétmilliárd forintot meghaladó összeg erejéig. Az elsődleges célunk az volt, hogy új munkahelyeket teremtsünk, Hollókőn teljes legyen a foglalkoztatottság, amit sikerült elérnünk, sőt ma már a környező településekről is fogadunk munkavállalókat.

Mindezt új turisztikai attrakciókkal értük el, s ezeknek köszönhetően Hollókő napjainkban már nem csupán egynapos turisztikai célpont. Több mint húsz beruházást valósítottunk meg. Közhasználatú vizesblokkot építettünk, új parkolót alakítottunk ki, megtörtént a hollókői vár 13. században épült részének teljes rekonstrukciója, korhű berendezési tárgyakkal, vetítőteremmel, ahol a vár történetét tekinthetik meg a látogatók. Az ófaluban megnyitottuk a Guzsalyas házat, a Gazduram sajtboltját, a Kalácsos boltot, az Oskolamester házát, a Palóc Játszóházat, harangjátékot építettünk, közösségi teret hoztunk létre az ófalu bejáratánál lévő központi helyen. Megépült a Küszöb információs iroda, és bizony sorolhatnám még. Sok-sok minden épült e projekt jóvoltából, zömmel 2014-ben és 2015-ben. Mindennek, és a 2016-ban átadásra került Castellum Hotel Hollókő négycsillagos szállodának is köszönhetően tavaly a korábbiaknál több turista látogatott el hozzánk. Jelentős fejlesztésünk volt továbbá a Magyar−Szlovák Partnerségi Program keretében két tanösvény megépítése, rendbe tettük a régi parasztfürdőt, és megoldottuk a csapadékvíz elvezetését öt helyszínen egy másik projekt keretén belül.

− Terveznek-e újabb turisztikai fejlesztéseket?

− A közeljövőben dönthetünk a világörökségi alapból kapott egymilliárd forint felhasználásáról, jelenleg még a szerződéskötések fázisában vagyunk. Az a forrás szintén turisztikai célokra fordítható. Tervezzük például a palóc gasztronómia népszerűsítését. Az egyik éttermünket már felújítottuk, s ugyanezt szeretnénk megvalósítani a másik saját tulajdonban lévő étteremmel is, ételbemutatókkal, főzőiskolával. Tovább folytatjuk a vár rekonstrukcióját, ami komoly építészeti munkákkal jár. A projekt építési része 2018 második félévében indulhatna. Felújítjuk a Millenniumi Parkot is. Tovább kívánjuk építeni a kerékpárútjainkat, nagy álmunk, hogy Hollókőt összekössük az Alacsony-Tátrával, bekapcsolódva a nemzetközi kerékpáros turizmus vérkeringésébe.

− A világörökségi cím nem csupán az épületeknek és a tárgyi emlékeknek szól, hanem a hagyományos életforma megőrzésének is. Valóságosan is „megélik” ezt a hollókői emberek?

− Mindent elkövetünk ennek érdekében. Igyekszünk például bérlakásprogrammal, munkahelyteremtéssel és egyéb kedvezményekkel itt tartani a fiatalokat, de próbálunk idecsábítani ifjú házaspárokat más településekről is: próbálják ki, milyen az élet Hollókőn. A palóc identitást az alsó tagozatos iskolánkban azzal erősítjük, hogy külön „hollókői órákat” tartunk. Nagyon fontos nekünk a hagyományőrzés, a történelmi örökségünk ápolása, a régi mesterségek bemutatása, az ünnepkörök megtartása. Kedves hagyomány nálunk, hogy az itt született gyerekek egyéves korukban megkapják első népviseleti öltözéküket, s abban viszik őket a körmenetre, az Úr napjára.

− Korábban több helyütt is megemlítették, hogy Hollókő az egynapos turisták célpontja. Sikerült-e ezen változtatniuk új turisztikai attrakciókkal, illetve a szálláshelyek bővítésével?

− A felsorolt beruházásokkal, fejlesztésekkel sikerült elérnünk azt, hogy tovább maradnak nálunk a turisták. A nagyobb rendezvényeinkre már hónapokkal előre foglalnak szállást az érdeklődők. Hollókő a húsvét fővárosa, de jelentősen nőtt a nyári turistaforgalmunk is, s mi immár az esztendő minden napján „nyitva vagyunk”. A hollókői emberek igazi palóc vendégszeretettel várnak minden hozzánk látogatót.