Hatvan az elmúlt években turisztikai úti cél lett

Hatvan

A jelentős ipari beruházásoknak köszönhetően a stabil gazdasági háttérrel rendelkező Heves megyei város napjainkban új arcát is megmutatja az ide érkezőknek. Horváth Richárd polgármesterrel az idegenforgalom növekvő szerepéről és az itt élők jóllétéről beszélgettünk.

− Az évről évre gyarapodó, szépülő Zagyva parti város milyen nevezetességekkel, látnivalókkal és programokkal várja az idelátogatókat?

− Az elmúlt évek városfejlesztési beruházásainak köszönhetően ma a gyönyörű barokk főtéren, az egykori Grassalkovich-kastélyban található a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum, sok interaktív különlegességgel. A múzeumhoz egy élménytér is tartozik, ahol a gyermekek és szüleik a különböző játékok során próbára tehetik ügyességüket. A Hatvany Lajos Múzeumban pedig meg­tekinthető egy igazi „hatvanikum”, a manufakturális serfőzde, ahol hazánkban egyedülálló receptek alapján, négy különböző ízben készülnek a sörök. A múzeum egyébként, számos más érdekesség mellett, a Lesznai Anna-hagyatékról is híres, hiszen a két család élete a rokoni kapcsolatok révén sok ponton összetalálkozott.

Vadasparkunk a Bér-patak és a Zagyva összefolyásánál a Szúnyog-szigeten található, amelynek népszerűsége évről évre növekszik, a hétvégeken több ezren látogatják.

A városi nagyrendezvényeink nyolc-tízezer embert is megmozgatnak. Ilyen volt legutóbb május elején a Hatvani Tuning- és Veteránautó Találkozó, amely ezúttal is nagy sikert aratott.

− Idén milyen idegenforgalmat élénkítő beruházásokat terveznek?

− A turizmus stratégiai jelentőségűvé vált Hatvanban, mivel az elmúlt években folyamatosan növekednek a város idegenforgalmi adó­bevételei. A turisztikai jellegű projektjeink közül megemlíthetem egy vasút­történeti park létrehozását, amelynek első elemei, két régi gőzmozdony már látható a Népkertben.

Folytatódik a strandunk fejlesztése, a két bányatavat pedig igazi horgászparadicsommá alakítjuk. Városunkban jó néhány beruházás a turisztikai fejlesztések irányába mutat.

A hatvaniak meleg vendégszeretettel várják a hozzánk érkezőket, akik reményeink szerint a jó hírünket szerteviszik a nagyvilágban.

− A városvezetés, és személy szerint ön is sok mindent megtesz azért, hogy a hatvaniak egészségtudatosan éljenek…

− Hadd meséljem el ezzel kapcsolatban a saját motivációmat. Tavaly októberben életmódot váltottam. Egy nyugdíjasklubban találkoztam a 90. születésnapját ünneplő Margitka nénivel, akinek elmondtam, hogy mennyire szeretem a feleségem főztjét. Látszik is magán, mért végig Margitka néni. Azóta alaposan megnézem, hogy mit és mennyit eszem, rendszeresen futok, sportolok. 16 kilóval lettem könnyebb, és sokkal jobban érzem magam a bőrömben.

Szerencsére egyre több hatvani polgár gondolkodik ugyanígy. A városvezetés valamennyi sportegyesület működését támogatja. Létesítettünk egy civil alapot, ahová a sportklubok, de persze más civil egyesületek is pályázhatnak.

Az FC Hatvanban például több mint négyszázan fociznak, de a kézilabdásaink sincsenek kevesen. 3,6 milliárd forintos beruházásból épül a rendezvény- és kézilabdacsarnokunk. Talán kevesen tudják, hogy a város a jégkorongsportjáról is híres. A műjégpályánk novembertől márciusig üzemel, de a terveink között szerepel egy jégcsarnok felépítése is. Kiemelt feladatunknak tekintjük, hogy Hatvanban mindenki találjon a kedvére való sportolási lehetőséget.

A megújult városi kórházban működő egész­ségfejlesztési iroda olyan programokat indít, melyek segítenek az egészséges életmód népszerűsítésében, mindenekelőtt szűrővizsgálatokkal.

− Milyen a város megtartó ereje? Otthonuknak érzik Hatvant a fiatalok?

− Azon kevés magyarországi városok közé tartozunk, ahol nő a gyerekszám, s mi erre büszkék vagyunk. Az itteni ingatlanpiac pezsgése is azt mutatja, hogy Hatvan megtartja a lakosságát, és a város vonzó a fiatalok számára, a legtöbben itt képzelik el a jövőjüket. Új támogatási formákat vezettünk be, például az új lakáshoz jutók 500 ezer forint vissza nem térítendő támogatásban és 750 ezer forint kamatmentes hitelben részesülnek. Fontos számunkra, hogy a hatvaniak jóllétben éljenek, szeressék és büszkék legyenek a városukra.