Gyál városa vonzó település az otthont keresőknek

Gyál

A fővárosból sokan költöznek ki kényelmes, komfortos otthonra lelve a kisvárosba, ahol teljes az infrastruktúra, változatos a kulturális és sportélet, általános a környezettudatos szemlélet. További részleteket Pápai Mihály, Gyál város polgármestere osztott meg magazinunkkal.

 

− A korábbi években igen nagy tempóban fejlődött a város. Infrastruktúrát fejlesztettek, városközpontot építettek. Kell-e, lehet-e ugyanezzel a lendülettel folytatni?

− Egy település életében mindig vannak új vagy fejlesztésre váró feladatok. Esetünkben ez most tanuszoda és sportcsarnok építése, az óvodák és a védőnői épület felújítása, a millenniumi park rendezése, utak, járdák építése, a városközpont további fejlesztése. Fontos feladatunknak tekintjük a meglévő értékek és a közrend védelmét, ezért az újonnan átadott

Gyál-felső MÁV-állomásra kamerarendszert telepítettünk, valamint jelenleg egy közösségi bűnmegelőzési rendszert fejlesztünk a város lakóinak védelmében, ezenkívül erősítjük az úgynevezett SZEM mozgalmat is.

− Mennyire hatékonyak a pályázati források mozgósításában?

− A pályázati kiírásokat folyamatosan figyeljük, és a településre kedvező hatást jelentő lehetőségekre a rendelkezésre álló önerő függvényében pályázunk. Nemcsak mi magunk igyekszünk kiaknázni a lehetőségeket, hanem arra törekszünk, hogy ebben civil szervezeteinket is segítsük. A város hivatalos honlapján tájékoztatást nyújtunk, de ugyanezzel a céllal partnerségi információs napot is rendeztünk, amelynek alappillére volt a pályázati tanácsadás és a forrásteremtés.

Gyál

− Jelentős fejlesztés, a hulladékgazdálkodási program zárult le a közelmúltban. Ez új szemléletet is hozott?

− Mondhatjuk, hogy az új hulladékgazdálkodási szemlélet a gyáli lakosság körében egyre elterjedtebb. Az eddigi házhoz menő zsákos, szelektív gyűjtés helyett mostanra már a kulturáltabb, műanyag edényzetben történő gyűjtésre álltunk át. A komposztáló edények használata tömegeket mozgatott meg, 700 házi komposztáló edényt, 8000 szelektív kukát osztottunk szét ingyen. A komplex fejlesztés részeként a hulladék gyűjtésére és tömörítésére képes járműveket vettünk, komposztforgató gépet vásároltunk, és beszereztük a gyűjtéshez használatos berendezéseket, szoftvereket is.

− Közel a főváros. Ennek lehetnek előnyei, vagy inkább a hátrányait érzik?

− Sokan költöznek ki Budapestről, mivel jó a helyi tömegközlekedés. Az úthálózat egyedülálló, hiszen öt úton is el lehet érni a fővárost. Előny, hogy a fővárosban több a munkalehetőség. Hátránynak mondható azonban, hogy az emberek ott költik el a pénzüket, de a komfortos élet feltételeit – iskola, óvoda, egészségügyi ellátás, tömegközlekedés – rajtunk kérik számon, hozzáteszem jogosan. Mivel a főváros és Pest megye egy régiót alkot, ahol a fővárosnak köszönhetően magas a GDP, sok pályázati forrás elérhetetlen számunkra.

– Hol tartanak a város otthonossá tételében? Mi jellemzi a gyáliak közösségét? Milyen a kulturális és a civil élet?

− A 2000-es évekre mindenütt kiépült a közmű- és az internethálózat, 2013 januárjában avattuk az új városközpontot. Gyál járási központ, modern, európai színvonalú munkahelyet és ügyfélfogadási körülményeket biztosító hivatalokkal. A gyáliak befogadóak, hiszen sokak az ország más tájairól érkeztek. A kulturális élet lehetőségei is igen bőségesek. Városunkban 50 civilszervezet működik, különböző kulturális, sport- és nyugdíjas szervezetek, valamint alapítványok formájában. A rendszeres kulturális programok szervezéséről az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár munkatársai gondoskodnak. Évről évre visszatérő eseményeink a hagyományosan augusztus végén megtartott utcabál, az országos hírű fogathajtó verseny, a pünkösdkor rendezendő utcazenei fesztivál, a Malacka fesztivál és az adventi rendezvénysorozat. A kétnapos fogathajtó fesztivál egyedülálló látványosságot nyújtó éjszakai hajtással kezdődik. Másnap helyi zenekarok lépnek fel a piactéri utcabálon. A programot koncert és tűzijáték zárja, amely mindkét napon, mindkét helyszínen ingyenes. Több évtizedre visszanyúló hagyománya van a vasárnaponként tartott zöldségpiacnak. Ezek mellett időszaki kiállításokkal, tárlatokkal, könnyű- és komolyzenei koncertekkel is várjuk az ide látogatókat.