Felgyorsulhatnak az Ibiden fejlesztései

ibiden

Kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a kormány az Ibiden Hungary Kft. dunavarsányi ipari parkban megvalósuló, a kipufogórendszerekhez kapcsolódó termékek gyártását eredményező beruházásával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket. A japán cég két beruházást valósít meg Magyarországon.

A japán érdekeltségű Ibiden Hungary Kft. négy gyártócsarnokot, valamint egy kutatás-fejlesztési központot üzemeltet, és több mint 2200 embert foglalkoztat Magyarországon. A kormány az idén áprilisban stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a japán céggel. A dunavarsányi székhelyű cég a kormány hatodik japán stratégiai partnere.

A dízelautók számára kerámia alapú szűrőket gyártó Ibiden Hungary Kft. két beruházást valósít meg Magyarországon. A 48 millió eurós dunavarsányi bővítés 200, az 52 milliós gödöllői projekt pedig 120 munkavállalót foglalkoztat majd.

A 2004 óta működő vállalat több mint 50 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik az európai piacon. Jelenleg összesen 149 japán vállalat működik Magyarországon, amelyek 25 ezer embernek adnak munkát.

A kormány szándéka az, hogy az Ibiden Dunavarsányi Ipari Parkban megvalósuló beruházásához kapcsolódó közigazgatási hatósági ügyek kiemelt jelentőségűvé váljanak, ez áll a kiemeltté nyilvánítás mögött. A módosítás azt jelenti, hogy az építés engedélyezése − benne a szakhatósági eljárásokkal is − egy szinttel feljebb tolódik, s ennek köszönhetően felgyorsul.

fotó: www.ibiden.hu