Ezerarcú megye várja vendégeit az Alföld szívében

Néptánc

A víz természetes eleme Jász-Nagykun-Szolnok megyének, területét átszelik a Tisza és mellékfolyói, melyek holtágaikkal és a Tisza-tóval együtt pihentető és szemet gyönyörködtető környezetet biztosítanak az aktív időtöltés szerelmeseinek és a természet közelében nyugodt kikapcsolódásra vágyóknak.

Jász-Nagykun-Szolnok megye legismertebb és leglátogatottabb helyszínei között említhető – Cserkeszőlő, Berekfürdő és Tiszafüred mellett – a megyeszékhely Szolnok is. Aki még nem járt a városban, mindenképpen látogassa meg a RepTárat, Közép-Európa egyedülálló interaktív repüléstörténeti bemutatóhelyét. A hadi repülőgépek és helikopterek sokasága mellett akadálypálya, játszótér és szimulátor teszi teljessé az élményt. Ám a jövő turisztikai fejlesztései is elkezdődtek, ugyanis a tiszaligeti fürdő felújítása, a szolnoki Vár turisztikai célú hasznosítása, a tiszai hajózás fejlesztése látogatók sokaságát vonzhatja az Alföld szívébe. Szolnoknál maradva, a sörkedvelőknek kedvez a belvárosban található Sörárium, az interaktív sörmúzeum, a látványsörfőzde és a gasztropub. Ez egy különleges gasztrokulturális tér, ahol a sörkedvelők, a baráti társaságok és a kikapcsolódást kereső családok kellemesen tölthetik el idejüket hamisítatlan steampunk stílusú környezetben.

Aki július utolsó hétvégéjén érkezik a Tisza-tóhoz, semmiképpen se hagyja ki a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált, amely 2019-ben négy teljes napon át tart! A páratlan zenei élmény mellett minőségi kikapcsolódást ígér a tó a futás, a kerékpározás és a hajózás szerelmeseinek, amelyekhez a díszletet a varázslatos környezet adja.

Berekfürdőn, a több betegség gyógyítására is kiválóan alkalmas, „Nagykunság aranyának” nevezett gyógyvíz mellett igazi őshonos állatokat is lehet simogatni a Dániel-farmon, nem beszélve a rendkívül gazdag madárvilágról. Májustól augusztusig a gyurgyalagok vonzzák az ornitológusokat, de darvakkal, kerecsensólyommal, rétisasokkal és fekete gólyával is találkozhatnak a nagykunsági településen.  

Cseresznyeországban jártak-e már? Nem kell nagyon messzire menniük, elegendő, ha Jász-Nagykun-Szolnok megyébe jönnek. Itt található ugyanis Magyarország cseresznyéskertje: Nagykörű. A virágzástól a befőzésig tartó rendezvénysorozat márciustól novemberig tart, ahol minden a cseresznye és a helyben készült termékek körül forog!

Tiszafüreden, a Tisza-tó fővárosában 2018 nyarának elején Mancsos Pancsoló nyílt. Kelet-Magyarország első kutyabarát fürdőhelye a Morotva Kerékpáros Pihenőparkban várja, hogy a négylábú kedvencek is megmártózhassanak, amíg a gazdik nyaralnak, pihennek a Tisza-tónál.

Abádszalókon, a Tisza-tó vízisport-paradicsomában 2019-ben hatalmas turisztikai beruházások kezdődnek, melynek eredményeként megszépül a part, új vendéglátóegységek épülnek, valamint strandfoci- és strandröplabdapálya, továbbá rendezvénytér és csúszda is várja a vendégeket!

Hazánk egyik legjobb szarvasgomba-lelőhelyei a Jászságban lévő tölgyesek. Az ország legnagyobb – 1,28 kg súlyú – szarvasgombáját Jásziványban találták meg. Stuchlik László jászszentandrási tanyáján létesített magánmúzeumában sokat megtudhatnak a szarvasgombáról. (Az Első Magyari Triflász Emléktár csak előzetes bejelentkezés alapján látogatható.)

A Szolnoktól alig tízperces autóútra található Rákóczifalván 1700 darabból álló mackógyűjtemény látható. A magánkézben lévő Macihad Macimúzeum híres emberek mackóit is őrzi. Tudta-e, hogy Cserkeszőlő hazánk húsz leglátogatottabb települési listáján szerepel, és itt van az ország legmelegebb és legnagyobb ásványianyag-tartalmú gyógyforrása?    

A téli időszakban, novembertől február végéig pingvinsétával várja a Jászberény Zoo a látogatókat.  Karcagon pedig egész évben ingyenesen tekinthető meg a lombkorona tanösvény. Az erdő megismerését segítő sétány negyven interaktív állomáson keresztül, a legmodernebb eszközökkel mutatja be az erdő élővilágát, a környék helytörténetét és tájtörténetét.

Végezetül azt se feledjék, hogy több kedvelt esküvői helyszínt jegyeznek Jász-Nagykun-Szolnok megyében is! Az Alföld szívében csodálatos környezetben házasodhatnak például a mezőtúri Hercegasszony-birtokon, a szajoli Godó-birtokon, valamint a kétpói Almásy-kastély Panzió és Rendezvényházban.

A megye a fürdőiről is híres

Jász-Nagykun-Szolnok megye rendkívül gazdag termál- és gyógyvízkincsben, hazai viszonylatban is kimagaslóan nagyszámú fürdő várja az ide érkezőket folyamatosan bővülő szolgáltatásokkal és egyedi kínálattal. Cserkeszőlő és Berekfürdő mellett egyre népszerűbb fürdőhely Kisújszállás, Martfű, Mezőtúr, Túrkeve, Jászapáti és Jászszentandrás is. Hazánk második legnagyobb állóvize, a 127 négyzetkilométer felületű, szigetekkel, félszigetekkel tűzdelt Tisza-tó szintén felfedezésre csábít! A tó egyre népszerűbb az aktív kikapcsolódást – kerékpározást, horgászást és vízi sportokat − keresők körében, de a Hortobágyi Nemzeti Park állat- és növényvilága is sok csodát tartogat. Jász-Nagykun-Szolnok megye történelmét a jász és kun örökség képviseli, lenyomatai behálózzák a térséget. S talán az sem a véletlen műve, hogy a megye körvonala szív alakot formáz…