Erdei pihenés – télen is

Szoba

A tél mindannyiunk számára egyet jelent a pihenés, a feltöltődés, kicsit a visszavonulás igényével. Bár a levegő hideg, de frissessége időnként felüdít. Miért ne kapcsolhatnánk össze a pihenést és a tiszta, illatos levegőn töltött tartalmas időtöltést? Az Ipoly Erdő Zrt. igényesen felújított vendégházai a Börzsönyben megbújva kínálnak páratlan élményeket.

Aki nem szeretne a fővárostól messzire autózni, de igazi, elbújós helyekre vágyik a városi zajból, vagy aki szívesen látogat az ország másik feléről egy izgalmas tájra, annak is mutatunk pár remek helyet a Börzsönyben. Természetesen azoknak is érdekes lehetőség, akik a környéken élnek, de szívesen felfedeznék a régió kínálta turisztikai, gasztronómiai kalandokat néhány nap alatt.

A Magas-Börzsöny kapujában, a Királyréti Erdészet területén helyezkedik el a Tóvik vendégház. A fővárostól szinte egy szűk óra alatt elérhető szálláshely apartmannal és kétágyas szobákkal egyaránt rendelkezik. Gyerekbarát, így a család legapróbb tagjai is jól érezhetik magukat. Az étteremben a házias és a vadételek egyaránt gazdagítják a vendégek gasztronómiai élményeinek sorát. Az aktívabb pihenést kedvelők számos turistaútvonalat találnak a környéken.

Ha egy kicsit tovább utazunk a Börzsöny vadregényes útjain, Királyháza Alsó és Királyháza Felső Vendégház kínál zavartalan pihenési lehetőséget. Míg az előző Kemence község külterületén, közvetlenül a patakparton található, az utóbbi a Kemence patak völgyében, egykori királyi vadászterületen. Mindkét szálláshely korhűen felújítva várja a vendégeket, páratlan környezetben, a Börzsöny csendjét ígérve a téli pihenésre vágyóknak.

Aki tovább barangolna a Börzsönyben, annak egy festői erdei környezetben található vendégházat ajánlunk. A Nagyorosziban található Wenckheim-vendégház elődjét eredetileg a Nagyoroszi felett emelkedő hegyekben több ezer hold uradalmi erdőbirtokkal rendelkező és példaértékűen gazdálkodó Berchtold Miklós gróf építette, 1905-ben. Végleges, ma látható formáját 1910-1911 között nyerte el az akkor vadászkastélyként funkcionáló épület. Jelenleg az Ipoly Erdő Zrt. a ház gondos gazdája. A korhű stílusban helyreállított és felújított, de a mai modern igényeket is kielégítő vendégház ideális helyszíne baráti és családi összejöveteleknek.

A Bánki-tó sokaknak ismerős lehet, számos kulturális program helyszíne évek óta. Aki nem szeretne teljesen elbújni az erdő mélyére, itt is talál gyönyörűen felújított vendégházat. A nyugodt pihenés és a gasztronómiai kínálat mellett a tó körüli sétaút is ide csábíthatja az erdő és a víz szerelmeseit.

Ha aktívabban töltenénk a téli pihenést, a vendégházak környékén számos turistaútvonal, különböző távok és nehézségi szintek, történelmi helyszín, turisztikai látványosság található. Terveink között, ha csak egy úti cél szerepel, az az október közepén átadott Prónay-kilátó legyen. Ez az úti cél egyébként a Bánki Vendégházból indulva könnyen elérhető. Az Országos Kéktúra útvonaláról rövid kitérővel megközelíthető építmény minden évszakban és napszakban szabadon látogatható, a 23 méter magasan lévő teraszáról a környező tölgyerdő fáinak koronája fölött szinte teljes körpanorámás kilátás élvezhető. Nyugat-északnyugati irányban a Börzsöny, északon a Selmeci-hegység a Szitnya csúccsal, kelet felé a Szandavár, illetve a távolban a Karancs, a Mátra hegyvonulatai, délről a Gödöllői-dombvidék lankái, majd délnyugati irányban a Naszály és a Pilis – Visegrádi-hegység csúcsai is láthatók.

Kilátó

Ha már rákaptunk a kilátók kínálta csodás panoráma élvezetére, jöhet a Csóványos. A Börzsöny legmagasabb pontján található, néhány órás túrával megközelíthető, felújított kilátóból páratlan látvány tárul elénk.

A téli erdő ezernyi csodát rejt, szánjunk rá pár napot, hogy mindezt felfedezzük, és kipihenten vágjunk bele a dolgos hétköznapokba.

A prémium kategóriájú szállások mellett természetesen a bakancsszállások, kulcsosházak is kínálnak pihenési lehetőséget a túrázásban megfáradtaknak. A Szénpataki Kulcsosház a Börzsöny szívében, nagyoroszi mellett a Pénzásási Erdei Turistaház, a Kisirtáspusztai Erdei Menedékház és a Kútbereki Turistaház lehet alternatíva a korrekt árú, ám kulturált, modern szálláshelyet keresőknek.

Ha úgy döntünk, hogy tavasszal visszatérünk, a börzsönyi kisvasutakat semmiképpen ne hagyjuk ki. A Kemencei Erdei Vasútmúzeum, a Királyréti Erdei Vasút, a Márianosztra–Nagyirtáspuszta Erdei Vasút nagyszerű kikapcsolódási lehetőséget kínál a család számára. Ha a mozgalmasabb programokat választaná a család, akkor tavasztól a Nyírjesi Füvészkert és Vadaspark, a Diósjenői Erdei Szabadidőpark és a Katalinpusztai Kirándulóközpont, valamint és a Somoskői Kirándulóközpont kínál változatos élményeket és programokat. Aktualitásokról, nyitvatartásról, friss hírekről a www.ipolyerdo.hu oldalon érdemes tájékozódni.