Cibakháza több milliárdból fejleszthet

Cibakháza

A megye délnyugati részén, a tiszazugi kistérségben található nagyközség első okleveles említése 1465-ből való, de más forrásokból következtetni lehet arra, hogy ez a jó természeti adottságú terület már az Árpád-korban lakott hely volt. Hegyes Zoltán polgármestert a település mindennapjairól kérdeztük.

− Cibakházán, az egykori mezővároson az elmúlt századok során „végigvonult” a történelem…

− A történelmi viharok múltán Cibakháza alapvetően mezőgazdasági település maradt, melyet kedvező talajadottságai segítenek.

− Hogyan jellemezné a település fejlődését?

− A rendszerváltás után Cibakháza infrastrukturális fejlődése szinte megállt, romlott a közbiztonság, az intézményrendszer épületei felújításra szorultak. Napjainkra azonban a forgalmasabb utcáinkat sikerült legalább útalappal ellátni, az önkormányzati intézmények többségét felújítottuk, s folyamatban van a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése. A térfigyelő kamerarendszer telepítése után 80 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma. A munkanélküliség is hasonló arányban szorult vissza. A fejlesztéseknek köszönhetően a lakosság jelentős részének javultak az életkörülményei. Ebben a ciklusban településünk önállóan és konzorciumi tagként 2,7 milliárd forint értékű fejlesztési forrást nyert a kormányzati és az uniós pályázatokon. Ennek részeként 1,6 milliárd forintból épül ki a településen a szennyvízcsatorna-hálózat, és 300 millióból valósul meg az ivóvízminőség-javító programunk. Megújult a Polgármesteri Hivatal és az orvosi rendelő, ahol egy vérvételi pontot is kialakítottunk. Az energetikai pályázatoknak köszönhetően több intézményt szereltünk fel napelemekkel és új hőközponti kazánház épült, ahonnan megújuló energia felhasználásával biztosítható több intézmény fűtése.

− Melyek a közeljövő legfontosabb tervei?

− A közlekedési hálózat állapota egyfajta kényszerpályát jelent. A helyi utak és járdák felújítása ezért prioritást élvez. Fontos számunkra a cibakházi holtágon a turizmus és a vízi sportok fejlesztése, a kerékpárút-hálózat bővítése, a közvilágítás korszerűsítése, közösségi terek létrehozása, a mozi épületének felújítása.

− Mi mindenért érdemes Cibakházára látogatni?

− A horgászokat és a természetkedvelőket egész évben várja a Tisza közel 17 km hosszú holtága, számos jó hangulatú horgászversennyel. Nyáron képzőművészeti alkotótábor és horgásztábor várja a gyerekeket. Májusban és szeptemberben rendezzük meg a hagyományos Cibaki Vásárt, melynek népszerűsítésére nagy figyelmet fordít az önkormányzat. Ősszel hagyományos nálunk a szüreti felvonulás és bál, télen pedig színvonalas borversenyeket rendez a helyi borkedvelők egyesülete. A programokat tovább színesítik a civil szervezetek egyéb rendezvényei.