Bátonyterenye évek óta dinamikusan fejlődik

Bátonyterenye


A Mátra és a Cserhát között található Nógrád megyei város az elmúlt több mint egy évtizedben óriási fejlődésen ment keresztül. Ipari parkok alakultak a településen, több száz új munkahely létesült, egyebek mellett megújultak az oktatási és az egészségügyi intézmények, a 21-es főút négysávossá bővítésének köszönhetően pedig az ország gazdasági vérkeringésébe is becsatlakoztak – tudtuk meg Nagy-Majdon József polgármestertől.

A település első embere elmondta magazinunknak, hogy Bátonyterenye 2010-ben a csőd széléről mozdult el jó irányba, a „virágzás” útjára. Miután a kormányzat segítségével megszabadultak az előző városvezetés által felhalmozott hitelállománytól, letették az alapokat, majd kezdődhetett az építkezés. A Nógrád megyei városban több ipari parkot is létesítettek, ahová folyamatosan települnek be különféle profilú cégek. Legutóbb például egy piacvezető dél-koreai vállalat a városban építette fel második magyarországi üzemét, ezzel száz új munkahelyet teremtve.

   Mint a polgármestertől megtudtuk, rövidesen egy újabb ipari park kezdi meg működését a településen, mely beruházás keretében a városrészeket összekötő utat is kiépítik. Mátraverebély és Bátonyterenye között található a megye legnagyobb napelemparkja. Az infrastrukturális ellátottság terén azzal büszkélkedhetnek, hogy korszerűsítették a közvilágítást és a tanuszoda fűtésrendszerét, kicserélték a csatornahálózat egy részét, megszépült a sportcsarnok, továbbá új autóparkolókat, járdákat és játszótereket hoztak létre.     

   A Gyürky–Solymossy-kastély parkjában található épületek közül a hajdani tisztiszolga-lakások felújításával Palóc Portát alakítottak ki, ahol a palóc néphagyományok eszközeit, bútorait, népviseleteit tekinthetik meg az odalátogatók.

   A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a méltán híres Maconkai-víztározó tórendszerén idén szeptemberben horgász-világbajnokságot rendeztek. Nagy-Majdon József a jövőt illetően hangsúlyozta, azt szeretné elérni, hogy Bátonyterenye még tovább erősödjön, ezzel pedig a térség gazdasági központjává váljon.