Bánkon a turizmusfejlesztés lehet a kitörési pont

Bánki tó

A Cserhát és a Börzsöny lankáin található település és környéke több vonzó idegenforgalmi nevezetességet is kínál az idelátogatóknak, akiket megkülönböztetett vendégszeretettel fogadnak. Ivanics András polgármester a turizmusfejlesztésben látja megalapozottnak Bánk hosszú távon is sikeres jövőjét.

A Borsosberény és Tolmács községgel közös önkormányzati hivatalt működtető, mintegy 660 lelkes Bánkra az ipari tevékenység nem igazán jellemző, a falu bevételei mindenekelőtt a turizmusból származnak. Az itt lakók büszkék arra, hogy az infrastruktúra kiépítettsége teljesnek mondható..

Legfőbb turisztikai vonzerejük, a messze földön híres Bánki-tó közelében több mint 580 üdülőház épült fel, s az önkormányzat nem kevés pénzt költ arra, hogy a tó vízminősége és élővilága megfeleljen a pihenésre és fürdőzésre vágyók, valamint a horgászok igényeinek is. Ivanics András elmondta, kevés olyan tó található az országban, amely strandolásra és pecázásra egyaránt alkalmas. A fizetős strandot egyébként 2016 óta az önkormányzat üzemelteti, s a közelmúltban pályázatot nyújtottak be annak teljes körű felújítására. A több mint 500 millió forintos forrást igénylő pályázatuk azonban az első körben nem nyert, ezért a második körben 243 millió forintra pályáztak, és nagyon bíznak abban, hogy ezúttal immár sikerrel, ugyanis a TOP-pályázatok keretén belül szerepel egy olyan kiírás, amely kifejezetten a természetes fürdőhelyek felújításáról szól, ilyen Nógrád megyében egyetlenegy van, éppen Bánkon.

Persze e pályázatuk elbírálásáig sem tétlenkednek: az önkormányzat saját erőből három ingatlant vásárolt meg a strand közelében, és egy másik, a most benyújtottnál szerényebb pályázati forrásból autóparkolót alakítanak ki, a parti sétányt pedig meghosszabbítják, illetve díszköves burkolattal látják el. A strand bejáratát szeretnék áthelyezni, oda egy fogadóépületet emelnének, turisztikai információs ponttal. A település fejlesztési tervei között még közlekedésfejlesztés szerepel (járda, kerékpárút), melyet szintén pályázati támogatással szeretnének megvalósítani.  Az első körben nem nyertek támogatást.

A polgármestertől megtudtuk azt is, hogy június elejétől augusztus végéig minden hétvégén tartanak valamilyen kulturális vagy sportrendezvényt. Esztendők óta sok látogató érkezik a jazzfesztiválra, a nemzetiségi találkozó pedig ötvenéves múltra tekint vissza, amely a maga nemében „csúcstartó” hazánkban. Feltétlenül említést érdemel a Bánkitó Fesztivál, a triatlonversenyek sora és a tó partján rendezett running warriors terep- és akadályfutó küzdelmek, a kulturális kínálatból pedig a szabadtéri színházi előadások és az élő koncertek. A fent leírtak fényében a felelősen gazdálkodó bánki önkormányzat bízik abban, hogy a turizmusfejlesztésre benyújtott pályázatuk sikere hosszú távon megalapozhatja a település jövőjét.