Bánk községben a múlt és a jelen találkozik

Bánki tó


Nógrád megye állóvizekben meglehetősen szegény, ezért is nevezetes a községről elnevezett „tengerszem”, a festői környezetű, erdőségekkel határolt Bánki-tó. Torma Andrea polgármesterrel beszélgettünk.

– Az állandó lakosok és a nyárra ide érkező üdülővendégek száma között jelentős a különbség. Hogyan tudják követni ezt a szolgáltatásokkal?

– Az állandó lakosok száma idén január 1-jén 718 volt, míg Bánkon 501 üdülőingatlan található. Arra, hogy pontosan hányan töltik nálunk a szabadságukat, nincs pontos adatunk, de feltehetően többen, mint a község lélekszáma.

   Jó néhány, Bánkhoz hasonló településen kell megfelelni annak, hogy az igények a turisztikai szezonban jóval nagyobbak, mint az őszi-téli hónapokban. Egy-egy nagyobb rendezvény, mint például a Bánkitó Fesztivál idején, amikor több napon keresztül kell ellátni több száz vagy több ezer embert, bizony megterhelő a falu számára, de szerencsére a szállásszolgáltatók és a vendéglátással foglalkozó vállalkozóink felkészülnek erre, és mindent megtesznek – sokszor erőn felül is – a vendégeink kiszolgálása érdekében.

– A kibővített parkoló, a felújított strandbejárat, a korszerű strandbeléptetés bevezetése után milyen terveik vannak?

– Fontos kiemelni, hogy nem csupán a strandbejárat és a beléptetés újult meg, hanem 2021-ben a teljes strandot felújítottuk, felfrissítettük a pázsitot, új növényeket telepítettünk, külön színes és hívogató területet alakítottunk ki a kisgyermekek számára. Mi előre gondolkodunk, igyekszünk Bánkot a természettel és környezettel összhangban fejleszteni, hiszen az a hely vagyunk, ahol „fürödni lehet a pillanatban”. A legtöbben a csend, a nyugalom és a varázslatos természeti környezet miatt választanak bennünket. Az elkövetkező évek fejlesztéseit a pénzügyi források rendelkezésre állása határozza meg. Terveink közt szerepel a Petőfi úton járda, autóbusz-megálló és gyalogátkelőhely építése, a víziszínpadnál a lelátó és a tó körüli sétány felújítása térkőburkolattal és futósávval, a termelői piac kialakítása, az önkormányzati tulajdonú népi lakóház felújítása és közösségi célú hasznosítása, az óvoda tetőszerkezetének rendbetétele, az önkormányzati épületek energetikai célú felújítása és közösségi ház építése.

   Bánk Nógrád megyén belül szerencsés helyzetben van, hiszen a turizmus sok család számára jelent bevételi forrást.

– A nyári fesztiválok sok látogatót vonzanak a tópartra. Bővül a kínálat?

– Két évvel ezelőtt „újragondoltuk” Bánk helyzetét, turisztikai kínálatát és arculatát, egyben megújítottuk a Bánki Nyár programsorozatot is. Igyekeztünk színvonalasabbá, s egyben színesebbé is tenni, minél szélesebb célközönséget megszólítva. A Bánki-tó egyedülálló hátteret biztosít a programjainkhoz. A fejlesztésnek a keretében tavalyelőtt megnyitottuk a szabadtéri mozit, 2020-ban pedig, pályázati forrásból finanszírozva, egy nagyobb szabású piknikmozi valósulhatott meg. Nagyon népszerű volt a látogatók körében, így jövő nyárra is tervezzük.