A megyei kormányhivatal figyelme az élet minden területére kiterjed

Nógrád

A Nógrád Megyei Kormányhivatal dolgozóinak a járványhelyzet idején tanúsított helytállását jelzi az, hogy október elején huszonkét munkatársa részesült írásbeli dicséretben. A hivatal legújabb feladatairól és a sikeres pályázatokról dr. Szabó Sándor kormánymegbízottal beszélgettünk.

‒ A Vidékfejlesztési Program keretében mi minden valósult meg Nógrád megyében?

‒ A meghirdetett pályázatok során a most megjelent új kiírásokon belül 44 jogcímen összesen közel 23 milliárd forint jóváhagyott támogatás került az előző években, illetve kerül kifizetésre folyamatosan. Rendkívül nagy a beruházási kedv az állattartó telepek korszerűsítésére, a támogatások negyede itt koncentrálódik. Több mint 600 millió forint támogatás jut olyan fejlesztésekre, ahol a gazdaságok diverzifikálni kívánják működésüket, adott esetben kiegészítve nem mezőgazdasági tevékenységekkel. Kifejezetten a kisgazdaságok fejlesztenek mintegy félmilliárd forintból, eszköz- és gépbeszerzések, valamint az állatállomány növelése a legfőbb célok. E területeken még elérhetőek a támogatási lehetőségek. 

   A frissen megjelent, nyitott programok közül Nógrád megyében kifejezetten népszerűek a terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésének támogatása, valamint az agrárium digitális átállásához kapcsolódó precíziós beruházásokat, továbbá az élelmiszer-ipari üzemek korszerűsítését célzó pályázati kiírások. A jelenleg társadalmi egyeztetés alatt álló, hamarosan megjelenő felhívások közül tapasztalataink szerint a nem mezőgazdasági tevékenységek kockázatcsökkentését, a vidéki turizmus fejlesztését, továbbá a takarmány-előállító üzemek fejlesztésének támogatására szolgáló felhívást övezi nagyobb figyelem Nógrád megyében.

‒ Milyen új feladatokat kapott a megyei kormányhivatal?

‒ A Nógrád Megyei Kormányhivatal 2017. január elseje óta jár el hatóságként a környezetvédelemmel, természetvédelemmel és hulladékgazdálkodással összefüggő közigazgatási hatósági eljárásokban. Korábban ezt a feladatot a Pest Megyei Kormányhivatal szervezeti egységei látták el. 2021 márciusa a hulladékgazdálkodási hatósági feladatellátás terén a korábbi feladatok (engedélyezés, adatszolgáltatás, nyilvántartás, NAV-eljárások, hulladékgazdálkodás rendjének megsértéséhez kapcsolódó eljárások) mellett az elhagyott hulladék felszámolása és a körforgásos gazdálkodásra való áttérés újabb feladatokat hozott. A megváltozott jogszabályi környezet igényelte a szervezet átalakítását is. Nógrád megyében új szervezet, a Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály alakult, két osztállyal, a Környezetvédelmi és Természetvédelmi, valamint a Hulladékgazdálkodási Osztállyal. 

   Az elhagyott hulladék felszámolásával összefüggő hatósági feladatok szinte kivétel nélkül igénylik a helyszín megismerését, a hulladékok megtekintését. A feladatellátáshoz biztosított pénzügyi forrás lehetővé tette eszközök, gépjárművek beszerzését, amelyek a megnövekedett terepi munkavégzés során a kollégák rendelkezésére állnak. 

   A bejelentések nagy százalékban a Hulla-dékRadar mobilalkalmazáson keresztül érkeznek a hatósághoz, amelyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium fejlesztett ki. Az alkalmazás okostelefonra letölthető, bárki számára elérhető és használható. 

‒ Hogyan birkóztak, birkóznak meg a járványhelyzet kihívásaival?

‒ Kormányhivatalunk népegészségügyi szerve, az egészségügyi intézményeink, valamint a megyei háziorvosi hálózat, ki merem jelenteni, szoros együttműködésben kiváló munkakapcsolatokat alakított ki. 

   Megyei tisztifőorvosunk, kollégáival folyamatos, megfeszített munkát végez a tesztelések, a karantén-intézkedések, az oltóanyagok allokációja, az oltások megszervezése terén. Egészségügyi intézményeink a folyamatos gyógyító munkájuk mellett a vakcinák fogadásában és kezelésében, valamint a helyszíni intézményi és az oltóponti oltások lebonyolításában, háziorvosaink pedig a helyi sajátosságok figyelembevételével a lakossági oltások elvégzésében, továbbá a rájuk háruló adminisztratív feladatok ellátásában nyújtanak emberfeletti teljesítményt.

‒ Mit kell tudnunk a KEHOP 5.2.2 programról?

‒ A projekt általános célja a károsanyag-kibocsátás csökkentése, az energiabiztonság és az energiatakarékosság növelése.

   Hazánkban az energiafelhasználás mintegy 40%-a épületekben történik, ha jobban szigetelünk, kevesebbet fogyasztunk és még áramot is termelünk, akkor ezeket a célokat elérjük.

   Öt év alatt a megye három városában, Salgótarjánban, Pásztón és Szécsényben nyolc kormányhivatali épületben összesen 15 ezer négyzetméter alapterületen hajtottunk végre beruházásokat, ebből a Megyeházán történt a legjelentősebb fejlesztés. Jelentősen javultak az ott dolgozó kollégáink munkakörülményei, s az állampolgárok is szebb, tetszetősebb környezetben intézhetik ügyeiket. Mindezek a beruházások természetesen pozitív hatással voltak a településképre is.