A McHale Hungária Kft. sikertörténete

McHale


A mezőgazdasági gépgyártást szokás a vidék iparaként emlegetni, amely nagymértékben hozzájárul az agrárium műszaki hátterének biztosításához. Kiss Tamás ügyvezető igazgatót a McHale Hungária Mezőgazdasági Gépgyártó és Szolgáltató Kft. megalakulásáról, termékpalettájáról és a közeljövő terveiről kérdeztük. 

‒ Hogyan és milyen üzleti célokkal jött létre az immár harmincéves családi vállalkozás? Mikor létesült a cég szolnoki telephelye?

‒ Az anyavállalat központja Írország nyugati partján, Ballinrobe-ban működik. Annak idején a McHale család a szolnoki Mezőgép telephelyét vásárolta meg 2004-ben, ugyanis a vállalkozás kelet-európai partnert keresett egyik új termékének gyártásához, s a Mezőgép rendelkezett az ehhez szükséges technológiával, és így lett beszállítója a McHale cégcsoportnak. Amely végül, többlépcsős tárgyalássorozatot követően, magasra értékelve az itteni infrastruktúrát és szakmai tudást, megvásárolta a szolnoki üzemet.   

‒  Milyen termékeket gyártanak, illetve forgalmaznak? Hány munkaerőt foglalkoztatnak?

‒ Bő tizenöt évvel ezelőtt a Mezőgép egyetlen terméket, aprítógéppel felszerelt terményfelszedő egységet gyártott a McHale számára, amely fontos része a bálázógépeknek. Ebben az időben az ír cég elsősorban különféle csomagológépekkel volt jelen a világpiacon, de ekkor kezdték kifejleszteni a Fusion típusú kombinált bálázógépek gyártási technológiáját, amihez szükségük volt a mi felszedőegységeinkre.  2004 őszén írtuk alá a szerződést a McHale cégcsoporttal, és akkor indult el Szolnokon nagyobb volumenben a mezőgazdasági gépgyártás. Kezdetben 27 munkavállalót foglalkoztattunk, napjainkban a dolgozóink létszáma meghaladja a háromszázat. 

   Az első évben kizárólag az említett felszedőegységet gyártottuk. 2005-ben az írek kifejlesztettek egy fixkamrás körbálázógép-családot, s mi azt is gyártani kezdtük, egyelőre alacsony darabszámban, de beszállítók maradtunk a felszedőegységek gyártásában is.

   Ezt követően évről évre újabb és újabb termékek előállításába kapcsolódtunk be, méghozzá oly módon, hogy az ír anyavállalatnál történtek a fejlesztések, de nálunk kezdődött el a kísérleti szériák összeszerelése, majd azt követően a sorozatgyártás. 

   Napjainkban felszedőegységeket, F5-ös fixkamrás és V6-os bálázósorokat, valamint rendképző gépeket gyártunk. Az utóbbi „előkészíti” a lekaszált szálas takarmányt a bálázógép számára.   

   Az anyavállalat köti az üzleteket a világpiacon, a mi feladatunk pedig a rendelések beillesztése a termelési programunkba, s a gépek határidőre történő legyártása. 

   Innen Szolnokról Európa szinte minden országába, és valamennyi kontinensre szállítjuk a termékeinket. Érdekességként megjegyzem, hogy bár az értékesítés az ír anyavállalt feladata, néhány éve létrehoztunk mi is egy értékesítő céget, a McHale Gépker Kft.-t, amely idehaza és a kelet-európai piacon forgalmazza a gépeinket. 

‒ Az év szinte minden hónapjában a világ számos pontján rendeznek szakmai bemutatókat és kiállításokat. Ezeken részt vesz a McHale Hungária Kft.?

‒ A gyártástechnológia és az ehhez kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések területén nagy önállóságot kapunk az ír anyavállalattól, értve ezen az üzemcsarnok-építéstől a robotizációig sok mindent. Ennek köszönhetően a szakmai kiállításokon, szimpóziumokon és továbbképzéseken rendszeresen ott vannak mérnök kollégáink.

   Ha az értékesítési oldal felől közelítjük meg a kérdést, rendszeres kiállítók vagyunk a szakmai expókon idehaza és külföldön is, de természetesen az ír anyavállalat tölti be ezeken a meghatározó szerepet. 

   Munkánk eredményességét szakmai elismerések sora jelzi. A McHale Hungária Kft. kapott már Innovációs technológiai díjat, kiérdemelte „Az év mezőgazdasági gépe” címet, elsőként kaptuk meg a Szolnok város alapította Gróf Szapáry Gyula-díjat, jómagam pedig voltam „Az év vállalkozója”, idén pedig megtiszteltek a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetéssel. Ez utóbbit a munkatársaimnak megköszönve vettem át. 

   Itt kell megjegyeznem, hogy cégünk fontosnak tartja a társadalmi szerepvállalást, ezért rendszeresen támogatjuk Szolnok sport- és kulturális életét. 

‒ Az elmúlt években önök, több beszállítói partnerükkel közösen, konzorciumi formában indultak integrációfejlesztési pályázatokon. Mi volt e projektek eredménye?

‒  Célunk a partnereink beszállítói képességének javítása, illetve menedzselése volt. Ezzel párhuzamosan eszközbeszerzéseket is végrehajtottunk, természetesen ugyanezt megtették konzorciumi partnereink is. A közös továbbképzésekkel, szakmai tréningekkel sikerült magasabb szintre emelni a beszállítói tevékenységet, s maga a projekt azt eredményezte, hogy e cégeknek is növekedett az árbevétele. Az egyik partnerünk például már közvetlen beszállítója lett az ír anyavállalatnak is.  

‒ Milyen célokat tűzött maga elé a McHale Hungária Mezőgazdasági Gépgyártó és Szolgáltató Kft. a 2022-es évre?

‒ A McHale Hungária Kft. folyamatosan fejlődik, egyre bővül a piaci részvételünk. A gyártáskapacitás permanens növelése érdekében tavaly adtuk át a KTL és porfestő üzemcsarnokot, amely hozzávetőlegesen hárommilliárd forintos beruházás volt. Egyértelmű célunk a robotizációs gyártási technológiák szélesítése, ezáltal a hatékonyabb és minőségstabilabb rendszerek bevezetése. Éppen a jövő hónapban érkezik meg hozzánk Japánból két újabb hegesztőrobot-cella. 

   Végezetül hangsúlyozni szeretném, hogy komoly figyelmet fordítunk a szakképzésre, ami persze slágertéma, hiszen minden ipari szereplő érzi ennek a fontosságát. Én személy szerint is igen fontosnak tartom az új szakmák beépítését a képzési programokba, gondolva itt például a robotprogramozókra vagy a lézergép-operátorokra. Meggyőződésem, hogy a szakképzést a vállalatok igényeihez kell igazítani.