Tatabányát is fejlesztik a Modern városok programban


Tatabánya látképe

Korszerűsítik a város közlekedését, bővítik ipari parkját, fejlesztik a szakképzést, megújítják a könyvtárat, új vásárcsarnokot és piacot építenek Tatabányán. Az említett fejlesztések a kormány Modern városok programja keretében valósulnak meg.

Gazdaságélénkítési program megvalósításában állapodott meg Orbán Viktor miniszterelnök és Schmidt Csaba polgármester a kormányfő tatabányai látogatása során. Az MTI beszámolója szerint a megállapodás része a város közlekedésének korszerűsítése – benne a vasútállomás fejlesztése –, 10 milliárd forintból.
A tervek szerint új uszodát és sportcsarnokot építenek, felújítják a megyei könyvtárat, reálgimnáziummá fejlesztik az Árpád Gimnáziumot, meghonosítják a duális képzést. Megvalósulhat az egykori bányatiszti kaszinó rekonstrukciója, valamint új vásárcsarnok és piac is épülhet Tatabányán.

A kormány vállalja a tatabányai ipari park 140 hektárral való bővítését, a földek megvásárlásának és átminősítésének költségeit, amely intézkedések már részben megtörténtek. A közlekedésfejlesztés során is gondolnak az ipari terület helyzetbe hozására: a 10 milliárdos projekt része a park elérését biztosító úthálózat fejlesztése csakúgy, mint a vasútállomás intermodális csomóponttá alakítása, a vasúti felüljáró négysávossá bővítése, valamint egy aluljáró megépítése.

Tatabánya-építés

A kormányfő szerint az ipari park fejlesztése nem lesz életképes a szakképzés előremozdítása nélkül, ezért a polgármester javaslata alapján az Árpád Gimnáziumot reálgimnáziummá fejlesztik és 1,5 milliárd forintos költséggel átépítik. A szakképzés fejlesztésének keretében a városban államilag finanszírozott műszaki felsőoktatási képzést kínálnak, meghonosítják a duális képzést, szakképző centrumot hoznak létre és a MÁV-szálló épületét kollégiummá alakítják.

A kormány – mint a miniszterelnök mondta – elkötelezett abban, hogy befejezzék a Szent Borbála Kórház fejlesztését, melyre az elmúlt négy évben már csaknem 10 milliárd forintot költöttek, de a végső koncepcióról még nem született döntés. Hasonló a helyzet a bánhidai erőmű területének rekultivációjánál is, ahol vizsgálják a terület turisztikai hasznosításának lehetőségeit.

Fotó: www.iph.hu, https://hu.wikipedia.org