Kínai–magyar együttműködés a turisztika területén

Kínai turizmus

A Kínai Turisztikai Hivatal (CNTA) vezetője és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egyeztetett a két ország együttműködési lehetőségeiről a turizmus területén. Li Jinzao és az általa vezetett delegáció tagjai egy Kína és Közép- és Kelet-Európa együttműködésével foglalkozó szakmai konferenciára érkeztek Budapestre.

A rangos kínai vezető és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egyeztetett arról, hogy a kínai CNTA önálló irodát nyit Budapesten a térségünkből Kínába utazó turizmus támogatására. Mindez a magyar turizmusdiplomácia fontos elismerése, és jelzi, hogy a régiónak Kínával fennálló turisztikai kapcsolataiban Magyarország egyre hangsúlyosabb szerepet játszik. A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint ugyancsak térségünk és Kína kölcsönös vendégforgalmát erősíti, hogy az Air China 2015 májusától heti négy közvetlen járatot indít Peking és Budapest között.

A térségünkbe érkező kínai vendégforgalom növelését szolgálja az a Budapesten működő Turisztikai Koordinációs Központ, amely Kína és a kelet-közép-európai országok együttműködésének keretében kezdte meg működését az elmúlt évben, és egyebek mellett a térségünkbe látogató kínai turisták teljes körű kiszolgálására alkalmas online turisztikai promóciós platformot hozott létre, illetve működtet.

A hazánkba beutazó kínai turisták száma évről évre folyamatosan és dinamikusan, 15-20 százalékkal emelkedik, ami a kereskedelmi szálláshelyek forgalmában is hasonló mértékű növekedést generál. Míg 2007-ben 24 ezer kínai turista 55 ezer vendégéjszakát töltött a hazai kereskedelmi szálláshelyeken, addig 2014-ben közel 90 ezer vendég több mint 160 ezer vendégéjszakát. Ezzel Kína immár a 20. legfontosabb küldő országunk.

A Magyarországra érkező kínai utazók zöme Budapestre látogat, ugyanakkor jellemzően több kelet-közép-európai országot érintenek körutazásaik során, szervezett keretek között, csoportosan keresve fel a turisztikai célpontokat. Országunkat általában Ausztriával, Csehországgal, Szlovákiával, ritkábban Lengyelországgal, illetve Németországgal együtt látogatják meg.