Bács-Kiskun megye lendületes jövőt épít

Szüret Soltvadkerten

Nem csupán területének nagysága, hanem eredményei okán is érdemes a figyelemre Bács-Kiskun megye. A szőlő- és gyümölcstermesztésnek köszönhetően a mezőgazdaságban, Kecskemét miatt az iparban vált fontos tényezővé. Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke az innovatív megoldásokban és a turizmusban látja az előrelépés lehetőségét.

 

– A megye természeti adottságai milyen lehetőségeket kínálnak az itt élőknek?
– Gyönyörű tájon, két folyó – a Duna és a Tisza – ölelésében élünk, amely különleges vonzerőt jelent a megyénknek. A klímájának, a napsütéses órák magas számának köszönhetően pedig olyan ízű gyümölcsöket, szőlőfajtákat lehet termeszteni, mint sehol máshol. Pontosan azért, mert az itteni gyümölcsök és zöldségek zamata páratlan, célul tűztük ki a mezőgazdaság fejlesztését, az egészséges élelmiszerek előállítását és több kisebb konzervgyár létesítését.

– Mennyire ismertek az alföldi borok?
– Talán kevesen tudják, de a szőlőtermesztés nálunk komoly jelentőséggel bír. Az országos mennyiség 40 százaléka nálunk terem. Uniós pályázatokkal megyénkben újult meg a legtöbb ültetvény. A Bács-Kiskun megyei borászok sorban nyerik a borversenyeket, országos szinten az aranyérmek egyharmadát ez a vidék hozza el. Az utóbbi években több alföldi bor is nyert külföldön aranyérmet.

– A mezőgazdaság mellett mi hozhat még bevételt a megyének?
– A másik kitörési pont a turizmus. Csupán néhány példát említenék. Bugacon az Árpád-kori monostort turistaközponttá fogjuk fejleszteni. Az elmúlt években elkészült a Magyar Zarándokút megyei szakasza, amit eddig háromezer ember járt végig. A megyehatáron átnyúló lovastúra-útvonalakkal rendelkezünk, a megye déli részén elkezdődött egy natúrpark kialakítása. Kiváló gyógyvizeink vannak, több térséget – a kiskunhalasit, a kiskunmajsait és a tiszakécskeit – gyógyhellyé szeretnénk minősíttetni. Tervezzük egy megyei turisztikai szervezet létrehozását, amely összehangolja majd a teljes megyei kínálatot. Turisztikai, de egyúttal gazdasági szempontból is kulcsszerep jut Kecskemét városának, amely hitünk szerint a következő években az ország gazdasági fővárosává válik. Kecskemét a kulturális élet terén is fontos szerepet játszik, főiskolája pedig az oktatás mellett az innovációban is jelentős.

 

Rideg László
A Szegedi Tudományegyetemen matematika-földrajz szakos tanári, a Műszaki Egyetemen közoktatás-vezető szakos diplomát szerzett. 1998-tól 2014-ig Kiskőrös Város képviselőtestületének tagja, egy cikluson keresztül alpolgármestere. 2002-től a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés tagja, 2010-től alelnöke, 2014-től elnöke.