Zalakaros idén is sorra valósítja meg a fejlesztési terveit

Zalakaros


A zalai fürdőváros töretlen fejlődésének, a gyógyhelyi városközpont létrehozásának és az egyéb beruházásoknak a járványhelyzet sem szabott gátat. Zalakaros jelenéről és jövőjéről Novák Ferenc polgármester adott interjút. 

– Hol tart az új városközpont kialakítása? Várhatóak-e ebben az évben is további beruházások?

– A gyógyhelyi városközpontot a volt sportpályák területén hoztuk létre, amely napjainkban már turisztikai és kulturális centrumként működik. A gyógyhelyi projekt több részből állt, magában fogalja a Karos Korzót, a Látogatóközpont épületét, a szabadtéri színpadot, a fitneszparkot és a futópályát, szökőkutat, napozóparkot, az ivókutat, elektromos kerékpártöltő állomást, parkolók kialakítását, gyalogátkelőhely létesítését.

   A projekt első üteme elkészült, tavaly nyáron volt az ünnepélyes átadás. A következő időszakban folytatódik a térburkolás, a hasonló stílusú, tetszetős kereskedelmi egységek kialakítása, az árnyékolás megoldása, az esztétikus hulladékgyűjtők kihelyezése, és folytathatnám még a felsorolást. 

   A gyógyhelyi városközpont kialakításának második ütemét szeretnénk összekapcsolni a fürdő fejlesztésével, közösen megvalósítva a Magyar Turisztikai Ügynökséggel. Az idei évben egyelőre az adódó kisebb volumenű pályázati lehetőségekkel élhetünk, ám az biztos, hogy előbb-utóbb elindulhatnak majd a második ütem munkálatai is.

– Milyen Zalakaros infrastrukturális ellátottsága, közintézményi hálózata?

– A város zavartalan működését biztosító közintézmények, a teljesség igénye nélkül, a bölcsődétől az óvodán és az iskolán át a gyógyszertárig és az orvosi rendelő, ügyelet, mentőállomás, rendőrség, tűzoltóőrs, okmányiroda, posta szolgálják az ellátást. Ami még hiányzik, az a városi könyvtár megfelelő épületbe való költöztetése, színvonalas kereskedelmi egység letelepítése és az utak és a járdák felújítása, építése terén is sok a tennivaló.

– Zalakaros népszerű idegenforgalmi célpont. Hogyan léphetnek tovább a turisztikai innováció és a marketing területén?

– A város évek óta ott szerepel az idegenforgalmi szempontból leglátogatottabb tíz hazai település között. 2020-ban és 2021-ben a hazai és a nemzetközi turizmus megtorpant ugyan, viszont a pályázatokon nyert forrásokból folytathattuk a gyógyhelyi városközpont kialakítását. 

   Hosszú távú terveink között szerepel Zalakaros arculatának újragondolása, amelynek részét képezik a szállodáink, a magánszállásadóink, a fürdő, a Karos Korzó, a vendéglátóhelyek és egyéb turisztikai szolgáltatásaink egyaránt. Tovább szeretnénk erősíteni Zalakaros négy évszakos jellegét, azt, hogy minden évszakban valamennyi turisztikai célcsoport megtalálja a számára legkedvesebb időtöltést a pihenéstől a gyógyuláson át a szórakozásig. 

   Zalakaros idén ünnepeli várossá nyilvánításának 25. évfordulóját. Az immár hagyományos kerékpárversenyek mellett megrendezzük a 41. Zalakarosi Sakkfesztivált. A júliusi Városnapok a 25 éves jubileum köré szerveződik, augusztus elején lesznek a Zalakarosi Bornapok, és szeptemberben kerül sor a Kis-Balatoni Futóversenyre, amely évek óta egyre népszerűbb. Mindent egybevetve, kora tavasztól az adventi ünnepekig gazdag programok várják a Zalakarosra látogatókat, s reméljük, hogy a járványhelyzet nem korlátoz majd bennünket.