Wenkcheim-kastély: a Dél-Alföld impozáns palotája

Szabadkígyósi kastély

A szabadkígyósi Wenckheim-kastély egyike a legszebb, jó állapotban fennmaradt régi magyar épületeknek. Különlegessége, hogy annyi ablaka van, ahány nap az évben, annyi szobája, ahány hét, annyi bejárata, ahány hónap és annyi épületrésze, ahány évszak. 

A szabadkígyósi Wenkcheim-kastélynak 365 ablaka, 52 szobája, 12 bejárat és 4 épületszárnya van az évszakok, hónapok, hetek és napok számához igazodva. Mindez az építtető, gróf Wenckheim Frigyes és felesége, Wenckheim Krisztina kérése volt a tervező Ybl Miklóshoz, aki az 1870-es években a kor egyik legmodernebb és legszebb kastélyát alkotta meg.

A mesebeli Wenkcheim-kastélyt Gyuláról és Békéscsabáról is körülbelül negyed óra alatt lehet megközelíteni autóval vagy busszal. Érdemes egy egész napot rászánni, ugyanis a számtalan látnivalót órákba telik felfedezni.

A kastély az egyik legkorszerűbbnek számított a maga korában, kápolnája, ebédlője, télikertje, könyvtára, női zeneszalonja, férfiszalonja pipázóval, nappali dolgozója és alkóvos-ágyfülkés hálószobája is volt. Az eredmény az egész világon egyedülálló lett.

A Wenckheim-kastélyhoz hatalmas zöldterület tartozik, amely a Körös−Maros Nemzeti Park része. A parkban egykor vadkacsát, pávát, hattyút tartottak, a medencékben aranyhalak úsztak, sőt, a lovakat is gyakran szabadon engedték a birtokon. Mára a háziállatok helyét énekesmadarak vették át, melyek csicsergésétől állandóan hangos az erdő.

Az MTI az év elején adott hírt arról, hogy csaknem kétmilliárd forintból újul meg a szabadkígyósi Wenckheim-kastély. A kastély felújításához az európai uniós Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból (GINOP) nyertek el december végén 1,5 milliárd forintot, a kormány pedig mintegy félmilliárddal járul hozzá az épület felújításához – mondta Balogh József polgármester.

A kastélypark minden nap sötétedésig szabadon látogatható. A kastély előzetes bejelentkezéssel, vezetővel tekinthető meg.