Vörs község a kis-balatoni régió fővárosa

Vörs


A nemzeti parkról, hűségesen visszatérő gólyáiról, adventi vásáráról és különleges betleheméről ismert a település. Bekapcsolódtak a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozatába. A turizmus fejlesztéséhez hiányoztak a szálláshelyek, de mára ez is megoldódni látszik. Deák Tamástól, Vörs polgármesterétől kértünk interjút.

– Vörs a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozó, természeti kincseiről ismert Kis-Balaton környékén tett túrák ideális célpontja. Növekszik az idegenforgalom?

– Vörs a Kis-Balaton fővárosa. Ezt a titulust húsz évvel ezelőtt kapta meg, s idén hosszabbították meg. Erre büszkék vagyunk. Nagymértékben építünk a kerékpáros turizmusra, a Balaton és a Kis-Balaton között épülő kerékpárút Balatonberény, Balatonszentgyörgy, Vörs konzorciumban most épül, nyáron be is fejeződik. A kerékpáros túra immár a Kis-Balaton körül is lehetővé válik, a vörsi vasútállomásról indulva körbe lehet bringázni a tórendszert 36 kilométer hosszan. 

   Vörsön van három kilátó, ám sajnos abból jelenleg csak egy látogatható. Tavaly saját munkaerővel, saját forrásból újítottuk fel a nagykilátót, ahonnan a Kis-Balaton sásos, nádas részét, a madárvilágát lehet megfigyelni. Ígérvényünk van arra, hogy a következő években egy másik kilátót is felújítanak, a lebontásra ítélt helyett pedig újat építenek. 

   Nincs megfelelő szállás a településen. Óriási probléma ez, hiszen így csupán egynapos kirándulásra jöhetnek a turisták. Ezzel kapcsolatban szeretnénk nagyot lépni. Két éve kiépült az adventi vásár a templommal szemben. Mellette egy helyi vállalkozó kialakított egy kis kerékpáros szállást, most nyitott meg. Jelentkezett egy komoly magánbefektető, aki szálláshelyet szeretne kialakítani az önkormányzattal szemben 6500 négyzetméteren. A területet már megvásárolták. 30-36 négyzetméteres téliesített apartmanházakat alakítanak ki, először 8-10 darabot, később bővíteni szeretnék. A betlehemes időszakban 20-30 ezer ember látogatja meg Vörsöt. Felkeresik a tűzoltómúzeumot és a 260 éves tájházunkat is. Különleges látnivaló a temetőben Gulyás József síremléke. Ő volt Magyarország első természetvédelmi őre, akit 1922-ben neveztek ki. Ő indította el a kisbalatoni kócsagok védelmét. Tavaly a szakminisztérium, a nemzeti park és Vörs közösen avatta fel a síremlékét.

   A berki ember, Fekete István 1958 és 1960 között a vörsi templomba járt misére, idén emléktáblát avattunk június 26-án a templomban.  

– Milyenek a hétköznapok Vörsön? 

– Jó itt lakni, a fiataloktól pozitív visszajelzéseket kapunk. Hivatalosan 560 lakosú a település. Új beköltözők is vannak, születnek gyerekek. Közös a hivatal, az iskola és az óvoda Balatonszentgyörggyel. A gyerekeink oda járnak iskolába, óvodába, és most épül a bölcsőde. Ha minden jól sikerül, szeptemberben megnyílik. Jelentkezők vannak, az óvodába tíz gyereket küldünk. Ez fejlődést jelent, mert volt olyan évünk, amikor nem született nálunk gyermek. 

– Hogyan alakul a lakosságszám?

Az utóbbi két évben a település állandó lakosainak száma 10 százalékkal nőtt. A kisfalvaknál a legnagyobb probléma, hogy csökken a lakosságszám, nálunk szerencsére nem ez a helyzet. Az 1990-es években alakítottunk ki három új utcát, akkoriban csak néhány ház épült. Az utóbbi két évben gazdát cseréltek a telkek, idén legalább 4-5 új ház épül, és több tervet is beadtak. Fiatalok és idősebbek egyaránt költöznek ide. Közel van a Balaton, Balatonberény csupán 7 kilométerre fekszik. Ha megépülne a kemping, el lehetne tölteni itt akár egy hetet, és nem távolság sem Zalakaros, sem Hévíz, sem Marcali, sem Keszthely. Komoly túrákat lehet innen indítani. Évente rendezünk falunapot, idén augusztus 13-án. Családias program ez, de mindig hirdetünk főzőversenyt is, és neves fellépők is jönnek.

– A település egyik jelképe a 13 éven át minden tél végén elsőként hazánkba érkező fehér gólya, Charlie. Az „utódja”, Kele is jön?

– Charlie-t 2011-ben láttuk utoljára, egy kertben találtunk rá. Úgy tudjuk, hogy a leszármazottja, Kele, aki ma is visszajár hozzánk. Időjárástól függően, de általában elsőként jelenik meg Magyarországon. Charlie kitömött teste a tűzoltómúzeumban látható.

– Az 1700-as években épült, késő barokk stílusú Szent Márton-templommal Vörs bekapcsolódott a Szent Márton Európai Kulturális Útvonalba. Mit jelent ez a község életében?

– Emiatt is látogatják a templomunkat, és még többen fogják, mert bekapcsolódtunk a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programba. Közösen pályáztunk a marcali múzeummal, valamint Holláddal, Kéthellyel és Balatonberénnyel. Az első fordulóban nyertünk. 2022-ben a betlehemre építve szervezünk rendezvényeket. 2023-ban lesz a fő attrakció, betlehemes bemutatókat tervezünk. Ez azt jelenti, hogy a 30 ezres látogatószámot valószínűleg megduplázzuk, s addigra elkészülnek a szálláshelyek is. 

– A település gyönyörű, Közép-Európában is különleges betleheméről híres. Hogyan alakult ki ez hagyomány?

– 1948-ban kezdődött, s Futó Tibor nevéhez fűződik. Egy pár négyzetméteres betlehemet építettek először, a nagyobb a 90-es években épült meg, Futó Péter több mint húsz éven keresztül építette. Mostanra elérte a maximális nagyságát, az alapterülete 60 négyzetméter, egy domboldalban építjük ki, fenyőkkel, tujákkal, mohával. Régóta önkéntesek építik, általában 10-12 nap alatt készül el. Az anyagokat felajánlásokból kapjuk, a környékbeli településekről is érkezik tuja, ezüstfenyő. A betlehemhez kapcsolódik a bábtáncoltató csoportunk hagyományos előadása, minden adventi vasárnapon misekor fellépnek. December 24. előtt minden évben két napon át járják a falut. Játszanak, ahová beengedik őket. Sok fellépésük van abban az időszakban, idősek otthonában, szállodákban, iskolákban, óvodákban.