Virágba borult a Pécsi Tudományegyetem Botanikus kertje

Pécsi Tudományegyetem

Teljes tavaszi pompájában látható a Pécsi Tudományegyetem Botanikus kertje, ezért érdemes tavaszi kirándulást tenni a baranyai megyeszékhelyre. A parkban fák, cserjék és évelő növények ezreit láthatják a látogatók.

A PTE Botanikus kertjében sok különleges növény virágzik a napokban. Aki ellátogat az üvegházakhoz, többféle ausztrál kefevirágot, pattogatott kukorica-cserjét, citrusféléket, orchideákat, kaktuszokat és még sokféle csodálatosan virágzó mediterrán és trópusi növényt láthat. A parkban pedig nyílnak a kiültetett kaméliacserjék. Igazi kuriózum, hogy a szabadban telel nálunk, de rajtuk kívül egyre több különleges évelő növény, cserje és fa bontogatja szirmait.

Pécsi Tudományegyetem

A PTE Botanikus kertjében több mint 1000-féle cserje és fa közel 2500 egyede, valamint 3000 évelő növény található. A déli részén elődeink által telepített koros fák – ostorfák, hársak, gesztenyefák, juharok, örökzöldek – mellett sok különleges cserje és liánnövény díszlik. A 2000-es évek eleje óta a beteg, kipusztult és invazív növények helyére több mint száz új cserjét és fát telepítettek. Így alakult ki a japánkert és az ázsiai gyűjtemény, valamint a fenyves. Közvetlenül a sportpálya mellett található a mediterrán gyűjtemény, illetve az amerikai és ausztrál gyűjtemény is. A látványos kert a ciprusok, örökzöld tölgyek, fügefák, babérfák, gránátalmafák, eukaliptuszok, magnóliák és liliomfák mellett sok egyéb különlegességgel is szolgál.

Gazdag a kert mediterrán gyűjteménye, s látványos a télálló kaktuszkert is.

A park munkanapokon és szombaton sötétedésig tart nyitva (kivéve az ünnepek alatt), az üvegházak pedig hétfőtől csütörtökig 6.30-tól 15 óráig, pénteken 13 óráig vannak nyitva. Előzetes egyeztetés alapján ettől eltérő időpontban is fogadnak látogatókat.

Fotó: PTE