Világversenyben a győri Széchenyi Egyetem

Diplomaátadó


Az ipari és a tudományos szféra még szorosabb összekapcsolása a felsőoktatási intézmények rendkívül fontos feladata. Célunk, hogy olyan nemzetközi környezetet teremtsünk, amely pozitív hatást gyakorol képzéseinkre, kutatásainkra, és folyamatos fejlődésre ösztönöz bennünket – nyilatkozta magazinunknak dr. Filep Bálint, a győri Széchenyi István Egyetem elnöke.  

– A Széchenyi István Egyetem egyre nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy hozzájáruljon a térség versenyképességének erősödéséhez. Milyen stratégiai megfontolások állnak e mögött?

– Egyetemünkön olyan ökoszisztémát teremtettünk meg, amelynek kiemelt fókuszterülete a gazdasági szektorral való együttműködés. Ma a felsőoktatási intézmények csak akkor lehetnek sikeresek, ha összehangolják az oktatási és a tudományos tevékenységeiket a vállalkozások számára nyújtott szolgáltatásokkal. Az ebben rejlő hajtóerő a gyakorlatorientált képzések erősítése, a kutatási eredményekre épülő innovációk és a tudás üzleti hasznosítása révén az egész nemzetgazdaságot versenyképesebbé teszi. Zászlóshajó-projektjeinkkel is ösztönözzük az ipari és a tudományos szféra még szorosabb összekapcsolódását, amely a felsőoktatási intézmények új és rendkívül fontos feladata. Erre példa a győri tudományos és innovációs parkunk, amely a vállalati szféra és az egyetemi közösség találkozóhelyévé válhat, hozzájárulva további startup és spinoff cégek megerősödéséhez, innovációk generálásához. 

   Egy új Egészségtechnológiai Campus létrehozásába is belekezdtünk Győrben, ahol az oktatás, a kutatás-fejlesztés és a szolgáltatások egy helyen lesznek megtalálhatók. A ZalaZONE járműipari tesztpálya melletti innovációs és képzési központunk első két épületét szeptemberben adtuk át. Ott az önvezető járművekkel, az elektromobilitással, a drónokkal vagy az 5G-vel kapcsolatos kutatások révén segítjük a modern technológiák fejlesztését. Jelentős korszerűsítések vannak folyamatban mosonmagyaróvári karunkon is. Mindezekkel célunk, hogy olyan nemzetközi környezetet teremtsünk egyetemünkön, amely pozitív hatást gyakorol képzéseinkre, kutatásainkra, és folyamatos fejlődésre ösztönöz bennünket.

– A hallgatók hogyan profitálhatnak mindebből?

– A világszerte ismert technológiai vállalatokkal létrejövő szoros együttműködéseink egyedülálló lehetőségeket jelentenek számukra is. Nyertesei lehetnek a gyakorlatorientált oktatásnak, használhatják intézményünk európai színvonalú infrastruktúráját, részt vehetnek hazai és nemzetközi vállalkozásokkal megvalósuló fejlesztési projektekben, startup vállalkozásokban. Új karrierutakat nyithat meg számukra a kiemelkedően teljesítő hallgatói innovációs csapatainkban való tevékenység is. Kiváló oktatóinknak-kutatóinknak és vállalati partnereinknek köszönhetően naprakész technológiai tudást, értékes diplomát adunk hallgatóinknak, amivel könnyen el tudnak helyezkedni, és az átlagosnál magasabb jövedelemhez jutnak.

– Ezeket a változásokat segíti az, hogy a Széchenyi Egyetem új struktúrában, alapítványi fenntartásban működik?

– Igen, mert így nagyobb önállósággal, tágabb mozgástérben tudjuk megfogalmazni és megvalósítani célkitűzéseinket. A felelősségünk is nőtt persze, aminek csak elkötelezett munkával és közös felelősségvállalással tudunk megfelelni. Ebben számítunk valamennyi munkatársunk támogatására. Célunk minden területen a kiválóságra törekedni, hiszen a versenyképesség és a minőség terén többek között olyan közeli fővárosok egyetemeivel szemben kell helytállnunk, mint Bécs és Pozsony.

– Az elmúlt években nagy lépéseket tettek a nemzetköziesítés irányába is. Miért tekintik ezt a területet fontosnak?

– Annak érdekében áldozunk jelentős forrásokat intézményünk nemzetköziesítésére, hogy egyetemünk mind hangsúlyosabban jelenjen meg a világ felsőoktatási terében. Több mint 60 országból csaknem ezer külföldi hallgatónk van, és képzéseink ötöde már angolul is elérhető. Magyar hallgatóink így valódi nemzetközi környezetben tanulhatnak nálunk. A nemzetközi mérések nagy súllyal veszik számításba a tudományos teljesítményt, ezért kiemelten támogatjuk a tudományos kiválóságot. Magas színvonalú képzéseinknek, kutatásainknak, infrastruktúránknak, nemzetköziesítési eredményeinknek és elkötelezett kollégáinknak köszönhetjük, hogy egyetemünk a QS világranglistája alapján a világ egyetemeinek legjobbjai közé tartozik. Úton vagyunk afelé, hogy Közép-Európa meghatározó tudásközpontjává váljunk.