Világörökségi listára került a Novohrad-Nógrád Geopark

Nógrád

Jól ötvözi a természeti, a néprajzi és a kulturális értékeket a Novohrad-Nógrád Geopark, amely idén felkerült az UNESCO − az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének − világörökségi listájára. A magyar−szlovák határon átnyúló hatalmas területet átfogó park a bakancsos turisták, az iskolai csoportok és a kirándulásokat kedvelő családok népszerű látogatóhelye.

A Novohrad-Nógrád Geopark a világ első határon átnyúló geoparkja, amely tagja az Európai és Globális Geoparkok Hálózatának is. A páratlan palóc vidék történelmi hagyományait, a tájat és közösségeket is egyesítő Novohrad-Nógrád Geopark fokozatosan építi ki és kapcsolja össze a látványosságokat a határ két oldalán: 64 magyarországi és 28 szlovákiai településen.

Molnár Katalin ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint a park 2014 őszén, Eresztvényen megnyitott központja egyben bemutatóhely is, ahol a 92 településre kiterjedő park természeti értékeit szemléltetik, és az együttműködést hangolják össze. Az ajánlataik iránt tavaly jelentősen nőtt a turisták érdeklődése, miután több ezer vendég fordult meg a parkban. Különböző túraprogramokat szerveztek, melyekre legtöbben az Alföldről, illetve Budapestről érkeztek. Különösen népszerű a salgói, illetve a szlovák határ túlsó oldalán lévő somoskői, illetve füleki vár, a Medves-fennsík, valamint az ipolytarnóci ősvilágot bemutató kiállítóhely.

A központ létrehozása jelentősen élénkítette az idegenforgalmat, és növekedett a szálláshelyek iránti igény, ezzel együtt pedig a vendégéjszakák száma is. Az oktatás viszont főleg az iskolákkal való együttműködést szolgálja, és a geopark területén levő 92 település intézményeivel való kapcsolatról szól.

A park két évvel ezelőtt egy párizsi döntés alapján bekerült az UNESCO geopark-hálózatába. Ez az elismerés nemcsak a tudományos kutatásnak, hanem a turizmusnak is komoly lehetőséget kínál a jövőben. A salgótarjáni önkormányzat 2012-ben kiemelt pályázatot nyújtott be a geopark turisztikai fejlesztésének támogatására. Nyertek, és összesen 614 millió forintért két fejlesztést valósítottak meg.

Május második felében rendezik meg a Novohrad-Nógrad Geopark Hetét, valamint harmadszor tartják a Fotó Maratont. De szerveznek éjszakai túrákat fiatalabbaknak és idősebbeknek is.

fotó: turizmusonline.hu