Veszprém történelmi lehetőség kapujában

Piarista


A város és a régió történelmének egyik legnagyobb lehetőségét kapta meg Veszprém, amikor elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet. Ezt az esélyt jól használva felkerülhet a nagy történelmi tradíciójú, gazdag kultúrájú városok listájára is. A legfőbb cél a sikeres és fenntartható program összeállítása – hangsúlyozta Porga Gyula polgármester.

– Mit jelent Veszprém és a térség számára, hogy elnyerték az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet?

– Régiónk közös pályázattal nyerte el a címet, ami sokszínű programjaival, fejlesztéseivel segít a térséget európai kulturális-kreatív színtérré emelni. Pezsgő élettel teli megújuló városi terek, Veszprém, a Bakony és a Balaton új, közös identitása, a kulturális-kreatív ipar új otthona – ez az Európa Kulturális Fővárosa program víziója. A titulus csak egy lehetőség, hogy hogyan élünk vele, az csak rajtunk, veszprémieken és a térségbelieken múlik. A sikeres megvalósításért és elérésért három fő horizontális célt határozunk meg. A fenntarthatóság és környezettudatosság, az akadálymentesség és esélyegyenlőség, illetve gyerekbarát és családbarát alapelvek mentén fejlesztjük eseményeinket és programjainkat. Olyan tudástárat és eszközrendszert alakítunk ki, mellyel szemléletet is formálunk. 

– Minek tulajdonítja a cím elnyerését?

– A sikerünk a közösségi és térségi összefogás mellett abban rejlett, hogy nem takartuk el a problémáinkat: feltártuk, hogy melyek azok a kihívások, melyek térségünk előtt állnak. Tisztában vagyunk a hibáinkkal, és tudjuk, hogy ezekre megoldást kell találnunk. Ezek alapján állítjuk össze a 2023-as programot. Alapvető cél, hogy a meglévő épületek felújításával létrehozott értékek önfenntartóak legyenek, hosszú távú üzemeltetésük ne terhelje a települések költségvetését.

– Mit kell tudnunk a programról?

– Az infrastruktúra-fejlesztési tervek középpontjában  a kulturális és közösségi programokat kiszolgáló fejlesztések állnak, amelyek elsősorban a város és a régió meglévő, használaton kívüli, illetve alulhasznosított épített örökségének és közterületeinek újjáélesztésére és újraértelmezésére irányulnak.  Szeretnénk megújítani a veszprémi vár épületeit, úgymint a Körmendy-házat, a Nagyszemináriumot, a volt piarista gimnáziumot és a Várkertet. A városszövet megújítására pontszerű beavatkozásokat tervez megvalósítani az önkormányzat. Jelenleg a Modern Város Program keretében folyamatban van a Petőfi Színház rekonstrukciójának tervezése, valamint a Csermák Antal Zeneiskola felújítása, bővítése. Az egykori Heim Pál Gyermekkórház kulturális negyedben álló, évek óta kihasználatlan épülete Veszprém épített örökségének jelentős emléke, melyet szintén tervezünk megújítani és hasznosítani. A Medgyaszay István által tervezett Laczkó Dezső Múzeum épületének felújítása és az Erzsébet-liget zöldfelületi rendszerének megújítása tervezetten megvalósul a cím viselésének évére. A szálláskapacitás bővítése mellett a közlekedésfejlesztés is fontos feladat.

A közösség építését, a lakosság közelebb hozását is tervezzük, főleg a lakótelepeken. Céljainkat csak a helyi közösségekkel, az itt élők bevonásával érhetjük el. Csak így hozhatjuk létre azt a jövőre nyitott, kreatív, együttműködő régiót, ahol a legkülönbözőbb társadalmi csoportok közös célok mentén teremthetnek új értékeket.

– Milyen rendezvények szerepelnek a terveikben?

– A város hagyományos fesztiváljai mellett új rendezvények is helyet kapnak majd, például 2022-től megrendezünk a Séd-völgyben egy gyermekfesztivált, amely a régió első jelentős és nagyméretű gyerekfesztiválja lesz. 

A város és a Balaton atmoszférája ideális egy filmes találkozó számára, valamint a film- és mozgóképművészet fontos eleme az EKF-programnak, így jön létre a Veszprém-Balaton Filmpiknik. Terveink között szerepel egy új művészmozi megnyitása is. A Balaton épségének megőrzése mindannyiunk felelőssége, ezért olyan Ökológiai fesztivált is tervezünk, melynek szervezésébe számos szakterület képviselőit is bevonjuk. A Veszprém-Balaton 2023 programjai között kiemelt szerepet szánunk a Párbeszéd Fesztiválja című rendezvénysorozatnak, A Privát Veszprém, a Privát Balaton projektek keretében a begyűjtött fényképes, illetve mozgóképes anyagok, és a hozzájuk tartozó történetek és emlékek videóművészek által készített installációk és kiállítások keretében jelennek majd meg a régióban több helyszínen. A VEB 2023 civil programjában horizontális programokon, pályázatokon, valamint fórumokon keresztül kapcsoljuk be a régió civil szervezeteit az eseményekbe, akik így aktív tagjaivá válnak a szervezésnek. A felkészülési években és a program során Európa minden tájáról érkeznek majd képzőművészek a városba és a régióba, akik az itt szerzett tapasztalataikat és benyomásaikat jelenítik majd meg alkotásaikban, megalapozva ezzel egy kortárs képzőművészeti gyűjteményt. Tavaly ősszel nyílt meg Veszp-rémben a Design Hét Veszprém keretében „Az arc, a medence, két torony és egy rom” kiállítás. Öt óriási és játékos bútor megpróbálja pótolni a Haszkovó lakótelepen a művészeti elemek hiányát. Szintén a Design Hét keretében nyílt meg 2018-ban a 12 fal kiállítás, ahol fiatal csoportok különféle megközelítéseiből vizsgálták az ornamentika, a díszítés mai szerepét és határait, használva a volt Iparostanoda épületének szabadon álló, díszítetlen falait. 

– Milyen eredményt vár az EKF programtól?

– 2023. december 31-én azzal a tudattal szeretném zárni az évet, hogy a XXI. századi Veszprémbe érkeztünk, maradandót alkottunk. A történelmi múlt megköveteli tőlünk, hogy ne csak megőrizzük, hanem tovább építsük a várost. Fontos, hogy ez a projekt mit tud majd adni a közösségünknek a 2023-at követő években.