Veszprém Európa Kulturális Fővárosa címre pályázik a Balaton-térséggel

Veszprémi vár

Együttműködési megállapodást kötött az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre pályázó Veszprém városa és a Balatoni Szövetség közös kulturális alapú térségfejlesztési elképzelésekről a szövetség hévízi közgyűlésén.

Veszprém úgy kíván az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím elnyerésére pályázni, hogy a közigazgatási határokon átnyúlva, a Balaton-térséggel közösen tervez megfogalmazni kulturális, társadalmi és gazdasági célú fejlesztési terveket – vázolta az elképzeléseket Porga Gyula, Veszprém polgármestere.

Mint közleményében írta, ezáltal a térség egy turisztikai célpontként jelenne meg a pályázatban. Az együttműködéssel, amelyet Porga Gyula polgármester és Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke írtak alá, a Balaton-térség és Veszprém egymást erősíti, és így minden szereplő nyertesként jelenhet meg.

Az Európai Unió határozata alapján 2023-ban egy-egy magyar és brit város viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet. A kandidáló városok pályázatáról várhatóan 2018 végén dönt egy nemzetközi összetételű bírálóbizottság Brüsszelben. A megelőző évtizedek hagyományától eltérően az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címre ma azok a városok pályáznak a legnagyobb eséllyel, amelyek hosszú távon fenntartható kulturális stratégiát mutatnak be.

A kormány a pályázat előkészítésére tárcaközi bizottságot hozott létre Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter vezetésével. A pályázat elkészítése és a nyertes címviselő város projektjének megvalósítása önkormányzati feladat, azonban a hosszú távú fejlesztés tervezése, végrehajtása és üzemeltetése több kormányzati ágazatot is érint. A kormány azért látta szükségesnek a bizottság felállítását, hogy a pályáztatás során a nemzeti szempontok érvényesüljenek, a közpénzek optimálisan hasznosuljanak, és fenntartható fejlesztések valósuljanak meg.

A pályázati időszak december 20-ig tart − olvasható a közleményben. Veszprém mellett Debrecen és Szombathely is jelezte, hogy indulni kíván az Európa Kulturális Fővárosa címért.

fotó: http://www.evamagazin.hu