Végvári vigasságok várják a közönséget az Egri Várban

Egri vigasság

Huszonkettedik alkalommal várja az érdeklődőket az Egri Várban a Végvári Vigasságok Történelmi Fesztivál és Ostromjáték. A rendezvény csúcspontjaként közel 250 vitéz katona eleveníti fel az 1552-es dicső ostrom és a híres Egri csillagok című regény jeleneteit.

Közeleg a Végvári Vigasságok eseménysorozata az Egri Várban. A programot augusztus 11. és 13. között rendezi meg az egri Dobó István Vármúzeum. Pénteken és szombaton háromféle szakmai tárlatvezetésen vehetnek részt az érdeklődők: megtudhatják, hogy a híres egri nők hol s hogyan hajtották végre hőstetteiket, és hogy a legenda miképpen jelenik meg a képzőművészetben. Fény derül az Egri csillagok című regény és a valóság közötti összefüggésekre és különbségekre, valamint fáklyafényben fedezhetik fel az egri vár kazamatáinak legsötétebb járatait.

A hagyományőrző csapatok táborában életképek és mesterségek bemutatói teszik még gazdagabbá a fesztivál kulturális tartalmát. A keresztények táborában a tábori lelkész, a borbély, a csiszár, a füvesasszony és egy hadmérnök mutatja be a 16. századi emberek mindennapi tevékenységeit és a mesterségeiket, míg a török táborba tévedő gyanútlan látogató könnyen fosztogatás, adóztatás és leányszöktetés áldozatává válhat. A fesztivál csúcspontjaként közel 250 vitéz katona eleveníti fel az 1552-es dicső ostrom és a híres Egri csillagok című regény jeleneteit.

A kulturális programok mellett a fesztivál három napja a középkori hadi tevékenységek közepette telik majd. Fegyverbemutatók, bajvívás, viadal, virtuskodás, parádézás, felvonulás, díszlövés, zászlóforgatók bemutatója, vásári komédia, és minden, ami a hamisítatlan középkori hangulathoz kell. Kerekes Band-koncert és régi zene, táncházak, tűzzsonglőrök, boszorkánypörök gondoskodnak a felejthetetlen szórakozásról. Tradicionális mesterségek kézművesei kínálják portékáikat és mutatják be a szakma mesterfogásait.

A középkori piacon mindenki kipróbálhatja a gyertyamártás, a rézművesség és a papírmerítés fortélyait, megtudhatja a gyógyfüvek hatásait és megismerheti jövőjét a boszorkány jósdájában. További kísérő programok: népi játszótér, kézműves foglalkozások, vitézi próba, póni lovaglás és solymászbemutató.

Fotó: eger.hu