Végéhez ért a Teva sajóbábonyi fejlesztése

Sajóbábony -TEVA

Hamarosan befejeződik a Teva Gyógyszergyár Zrt. sajóbábonyi beruházása. Az izraeli központú gyógyszergyár közel 2 és fél milliárd forintos költséggel épített új üzemegységet, amely a cég közlése szerint nyáron már piacra termel. 

Az elmúlt év őszén kezdte meg a Teva sajóbábonyi gyárában azt a kapacitásbővítő beruházást, amely nyomán egy központi idegrendszeri betegség terápiájában alkalmazott készítmény előállítására alkalmas új üzemet építenek. A társaság MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az elkövetkező években a termék óriási volumenben készül majd Sajóbábonyban, így világszinten jelentős piaci igényeket fed le.

Az új üzemegység épületének műszaki átadása megtörtént, s megkezdték a technológia beüzemelését. Ez a tervek szerint április végéig tart, majd a „validációs gyártások” következnek, végül a gyáregység megkezdi a piaci termelést.

A társaság a magyar piacon az egyik legszélesebb termékportfólióval rendelkező gyógyszercég, termékei többek között a szív- és érrendszeri, az emésztőszervi, az urológiai és az onkológiai betegségek kezelésében segítenek.

A Teva története több mint száz évvel ezelőtt kezdődött Jeruzsálemben, egy gyógyszer-nagykereskedés megalapításával. A nyilvános cégadatok szerint a Teva Gyógyszergyár Zrt. árbevétele 2014-ben meghaladta a 265 milliárd forintot, üzemi eredménye a 12,7 milliárd, adózott eredménye pedig a 78 milliárd forintot. Az izraeli Teva Pharmaceutical Industries Ltd. az elmúlt húsz évben mintegy 350 milliárd forintot fektetett be Magyarországon, s több mint háromezer embert foglalkoztat Debrecenben, Gödöllőn és Sajóbábonyban. Az utóbbi gyártóegységet 2005-ben alapította, miután a gyógyszeripari konszern úgy döntött, hogy Magyarországon bővíti fermentációs technológiára épülő hatóanyag-gyártási kapacitását.

fotó: MTI