Vár Nógrád megye!

Amilyen kicsi, olyan sok értékkel büszkélkedhet Nógrád megye, legyen szó a természeti vagy az épített kincsekről, eseménydús történelme emlékeiről vagy a néphagyományokról.
A Cserhát szelíd lankái, a Zagyva völgye, a vulkáni maradványok, a távolban pedig a Tátra gerince… Nem csoda, hogy sok, a hajszolt élettől megfáradt ember keres és talál itt menedéket – alig egyórányira Budapesttől.
Nógrád megyében életre kel a történelem. Meglepően sok vár és várrom őrzi a múltat, gondoljunk csak Salgó, Drégely vagy Szanda várára.
Szécsényben átérezhetjük az 1705-ös országgyűlés izgalmát, Hollókő több mint százéves házaiba bepillantva pedig megtudhatjuk, hogyan éltek elődeink.
Nógrád megye „Palócország fővárosa”, ahol szívükben őrzik a palóc gyökereket, óvják a palóc nyelvjárást és hordják a népviseletet – ezek akár településről településre is különböznek egymástól!
Nógrád olyan nagyságok szülőhelye vagy kedvelt országrésze, mint Mikszáth Kálmán, Madách Imre vagy Szabó Lőrinc.
A Szlovákiával közös határ még különlegesebbé teszi Nógrád megyét. És magas politika ide vagy oda, a helyiek jó viszonyt ápolnak a novohradiakkal – hiszen ugyanolyan „jó palócok” ők is, és a finom palóclevest, a káposztalevest vagy a sztrapacskát ugyanúgy szeretik a határ innenső és a túlsó oldalán…