Vác az északi régió vonzó idegenforgalmi központja

Vác

Idetelepülő vállalkozások, jól kiépített infrastrukturális háttér, biztos munkahelyek, szép természeti környezet és gazdag kulturális programok jellemzik napjainkban a 35 ezer lelkes Duna-parti várost. Vác polgármesterének, Fördős Attilának a vendégei voltunk. 

− A foglalkoztatottság közel százszázalékos a városban. Ez minek köszönhető?

‒ Elsősorban a változatlanul erős befektetői érdeklődésnek, valamint annak, hogy Vác jól kiépített, korszerű infrastruktúrával rendelkezik. A város megközelíthetősége közúton, vasúton és a Dunán keresztül is igen jó, Budapest közelsége pedig már korábban is meghatározta a központi régióban betöltött gazdasági, kereskedelmi és kulturális szerepünket. A város oktatási intézményeiben sok olyan diák tanul, akik a saját szakterületükön később könnyen találnak munkát az itteni üzemekben. Feltett szándékunk, hogy további ipartelepítéseket valósítsunk meg a térségben az adóbevételeink növelése érdekében, s ennek céljából rendelkezünk ipari területekkel. 

− Milyen fejlesztéseket sikerült megvalósítaniuk az elmúlt években, és milyen beruházások zajlanak jelenleg?

‒ Négy komoly, pályázati forrásokból megvalósuló beruházás előkészítési fázisában vagyunk. Vízi turisztikai központ létesül csónakházzal, s folytatódik a barokk belváros turisztikai célú felújítása hárommilliárd forintból, valamint a múzeumi negyed bővítése egymilliárdos keretösszegből. Döntően pályázati forrásból indul a bölcsődeépítési projektünk, s terveink között szerepel Attila lovas szobrának felállítása a Duna-parton, amely Cser Károly szobrászművész alkotása.

A taós beruházások elsősorban a sportegyesületeket érintik. Ilyen például a Dunakanyar Kézilabda Akadémia a volt laktanya területén, sportcsarnokkal, szállásokkal és étkezdével. Ennek szomszédságában megkezdtük a futballakadémia pályáinak felújítását, illetve tervezzük a városi futballstadion bővítését és korszerűsítését. Lassan befejeződik a kézilabdacsarnok építése is. Átadtuk a Piac utcai mélygarázst, amely kétmilliárd forintos állami támogatásból valósult meg. Jövőre elindulhat a mobilgát-építési projekt, a közvilágítás korszerűsítését illetően pedig közel kétezer új lámpatestet helyeztünk ki. Kívül-belül megújult a színházépület. A Váci Reménység Egyesület atlétikai pályájának a felújítása szintén megkezdődik a közeljövőben. Megépült a Püspöki és Káptalani Levéltár, a volt ferences rendház szintén megújult. De ne feledkezzünk meg a vasútállomás teljes korszerűsítéséről, amely MÁV-beruházás keretében valósult meg. 

Külön szólnék az önkormányzati forrásokból megvalósult beruházásokról. Saját fejlesztésünk volt például a szociális lakásprogram. A lehetőségeink, persze, korlátozottak, mivel az önkormányzat költségvetésében nincs szabad felhasználású pénzmaradvány, a működési bevételeink a működési kiadásokra fordítódnak.

− A Dunakanyar kapujában lévő Vác egyre népszerűbb turisztikai úti cél…

‒ Ennek egyik oka Vác rendkívül gazdag múzeumi kínálata. Az idelátogatók megtekinthetik Gádor István, Hincz Gyula és Sajdik Ferenc életmű-kiállítását, a Berczeli-féle öntöttvas gyűjteményt, Papp László művészettörténész gyűjteményét, s hosszan sorolhatnám még az állandó és időszaki kiállításaink anyagait. A Memento Mori kiállítás pedig méltán lett világhírű az utóbbi években. 

Kora tavasztól késő őszig igen gazdag a kulturális programkínálatunk, melyek közül sok a fesztivál vagy fesztivál jellegű nagyrendezvény a Főtéren és a Duna-parton. A májusi Európa Fesztiváltól az Ezer Lámpás Éjszakáján és a Váci Világi Vigalom rendezvényein át a gasztronómiai fesztiválokig és a színházi találkozóig folyamatosan nyílik szórakozási, kikapcsolódási lehetőség Vácon, ahol a vendégéjszakák száma a többszörösére nőtt az elmúlt esztendők során.

− Második polgármesteri ciklusa végéhez közeledve hogyan összegezné az elvégzett munkát, illetve milyen feladatok várnak a városvezetésre?

‒ A legbüszkébb arra vagyok, hogy egy megváltozott finanszírozási rendszerben is egyensúlyban tudjuk tartani a költségvetésünket. A már említett, előkészített projektjeink a közeljövőben befejeződnek. Következő fontos feladatunknak tekintjük a művelődési ház teljes körű felújítását. A belvárosi utcáinkat szeretnénk „szőnyegezni”, azaz kátyúmentessé tenni. Végezetül megemlítem, hogy az önkormányzat nagy hangsúlyt fektet a határon túli testvértelepülésekkel való gyümölcsöző kapcsolattartásra, s ez már a váci polgárok közös büszkesége.