Üllő töretlenül fejlődő, vonzó város

Üllő

Budapest agglomerációjának egyik kiemelkedő települése a Liszt Ferenc repülőtér és az MO-ás autópálya közelében fekvő Üllő, ahol folyamatos az infrastruktúra- és az iparfejlesztés. Kissné Szabó Katalin polgármester szerint azonban mindig ügyelnek arra, hogy megőrizzék a város vonzerejét, élhetőségét.

− Jellemezhetjük Üllőt fiatal, de törekvő városként?

− Az agglomeráció egyik fontos települése Üllő, s ezt bizonyítja, hogy a lélekszám évről évre emelkedik, ma már közel 12 ezren laknak nálunk. Sokan költöznek ide Budapestről, mert jók az adottságaink. Mivel sok a fiatal és a kisgyermek, életkezdési támogatással segítjük őket, de figyelünk az idősekre, a családokra is.

− Mi emeli ki Üllőt a többi település sorából?

− Rengeteg pluszszolgáltatást adunk, kiváló közösségi tereink, tartalmas, ingyenes kulturális eseményeink vannak. Megvásároltuk és felújítottuk a helytörténeti épületet, gyönyörű kemencét építettünk az udvarán, ami alkalmassá teszi a teret a civil szervezetek programjaira, együttlétére. Gyakran sütünk kenyeret, kalácsot, lángost a kemencében, s itt kialakítottunk egy táncparkettet is. Ez a bázisa a Kenderes Néptáncegyüttesnek, amit Majoros Marianna, a Csík zenekar énekese vezet.

Oklevél

− Korábban befektetőbarát címet kaptak…

− Ennek nyolc éve, de azóta is ebben a szellemben dolgozunk. A legjelentősebb befektetőknek színvonalas vállalkozói szervezünk, ahol tájékoztatjuk őket arról, hogy mire fordítjuk az iparűzési adót, milyen terveink vannak, de tartunk előadásokat a pályázati lehetőségekről is. Egymás után érkeznek a befektetők a Ferihegyi és a Viktória Ipari Parkunkba. Nálunk épül az ország legnagyobb alapterületű raktárbázisa, egy üzletközpont és egy sor más fejlesztés is folyamatban van. Épül tovább az M4-es autópálya, új csomópont lesz Üllőn. Összesen 700 hektárt jelöltünk ki fejlesztésre, ebből 400 új, ahol az önkormányzat is rendelkezik saját területtel. Fontos, hogy megőrizzük az egyensúlyt, képviselve a lakosság érdekeit.

− Milyen fejlesztések történnek a városban?

− Területeket vásároltunk a városközpontban, szeretnénk egy kulturált, többfunkciós kistermelői piacot építeni.  Több pályázati támogatással megvalósuló beruházásunk van. Hamarosan a Deák Ferenc utca teljes körű felújítása kezdődik el, itt nemcsak az útburkolatot újítjuk meg, hanem gondoskodunk a zárt csapadékvíz-elvezetésről, kerékpárutat, járdát építünk. Nemrégiben bővítettük Csicsergő óvodánkat, de régóta szívünk vágya, hogy a Sportliget lakóparkban egy új négycsoportos óvodát tudjunk építeni. A tervek készek, sikerrel járt a pályázatunk, így ez megvalósulhat. Ezzel párhuzamosan elindítottuk a tervezést, hogy ugyanezt az óvodánkat két bölcsődei csoportszobával bővíthessük. Három közintézményünk energetikai felújítását végeztük el illetve végezzük. Ebben az évben többszáz millió forintot különítettünk el fejlesztésre, de pályáztunk és pályázunk folyamatosan, egyebek mellett a belterületi utak felújítására is. Elkészítjük a város közlekedési koncepcióját is, hogy megőrizzük településünk élhetőségét.

− Itt a tavasz, jön a nyár, a fesztiválok, a közösségi rendezvények ideje. Milyen programokra hívná fel olvasóink figyelmét?

− Harmadszor volt vendégünk április elején az Experidance egy csodálatos táncszínházi produkcióval. Április 30-án Fut az Üllő címmel nagyszabású futóversenyt rendezünk minden korosztály számára, komoly nyereményekkel. A városunk legnagyobb rendezvénye a Csülök Fesztivál, amit a gyereknappal kötünk össze. Mivel május 2-án elindul az útfelújítás, kénytelenek vagyunk ezt a programot visszavinni a sportcsarnok területére, de, azt gondolom, itt is színvonalas programot tudunk biztosítani az üllőieknek, vendégeinknek. Júniustól augusztus végéig tartanak a zenés nyári estek, közben a hagyományőrzők immár tízedik alkalommal tartanak színes programot, augusztus 20-án pedig megrendezzük a Város Napját, ahol azok munkáját ismerjük el, akik önzetlenül dolgoznak Üllőért.