Újra vitorlát bontanak a pillepalackos kalózok

Harmadik alkalommal indul útjára a PET Kupa a Tiszán. A „legénység” a folyóból és az ártéri erdőkből összegyűjti a műanyag palackokat, majd a hulladékból hajókat épít és nekivág a folyónak. Az akciót nyáron rendezik, de március 22-én, a Víz Világnapján néhány elszánt kalóz és hajója már vízre száll.

 

Közismert tény, hogy a műanyag palack könnyedén lebeg a víz felszínén. Azonban azt már sokkal kevesebben tudják, hogy milyen pompás hajó építhető belőle. A PET Kupa résztvevői évről évre megépítik a maguk hajóit. Nem is keveset, hanem egy egész flottát! Vízre szállnak, és több mint száz folyamkilométert hajóznak velük a Tiszán. A hajóépítők PET Kalózoknak hívják magunkat, mert harcban állnak: annak a hatalmas műanyagpalack-áradatnak üzennek hadat, amely esztendőről esztendőre megtámadja a folyót.

Az áradó Tisza iszonyú mennyiségű háztartási hulladékot és rengeteg pillepalackot, vagy más néven PET palackot sodor magával. Ezek túlnyomó része határainkon túlról, Ukrajnából és Romániából származik, ahol bevett gyakorlat, hogy a házak körül keletkezett szemetet az ártérben helyezik el. Helyenként több méter magas halmok képződnek, amelyeken nemcsak a mozgás veszélyes vagy lehetetlen, de a növényzet sem tud megtelepedni. Veszélybe kerülnek a sokszívű élővilágnak otthont adó vízparti és ártéri területek.

A PET palackok elleni harcot az idén harmadik alkalommal hirdetik meg. A szervezők, ahol csak lehet, csatlakoznak a többi szemétszedő akcióhoz, bátorítják a helybelieket a gyűjtésben való részvételre, és igyekeznek mindenhol pozitív példákat mutatni a hulladékkezelésben.

A PET Kupa legénysége a március 22-i Víz Világnapja alkalmából Szigetmonostorra kapott meghívást, ahol a faluházban bemutatják a 2014-es PET Kupa egyik díjnyertes hajóját, a CsakPET nevű kajakot. Ugyanekkor Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban az első PET Kupát bemutató televíziós filmsorozatot tekinthetik meg az érdeklődők.

Fotó: petkupa.hu