Újhartyán tudatosan tervezi az itt élő emberek jövőjét

Újhartyán


A főváros és Kecskemét között, az M5-ös autópálya mellett lévő, közel 3000 lakosú település 2013-ban kapott városi rangot. Újhartyán vezetőinek az a célja, hogy a múlt erős alapjaira építkezve egy modern, a 21. századi igényeknek megfelelő, élhető kisvárost építsenek. Minderről Schulcz József polgármesterrel beszélgettünk.

‒ Újhartyánra jellemző volt korábban a fiatalodó korösszetétel, a magas foglalkoztatottság és a vállalkozások nagy száma. 

‒ Ezek a paraméterek ma is változatlanok. Szakemberek bevonásával több kutatási anyagot készítettünk, hogy a kihívásokra megtaláljuk a helyes megoldásokat. Persze egy-egy tanulmány önmagában nem tudja befolyásolni a trendeket, de segít abban, hogy olyan döntéseket hozzunk, amelyek hatására itt maradnak a fiataljaink, illetve a fiatal párok Újhartyánt válasszák lakhelyül. Ha a statisztikai adatokat nézzük, az elmúlt esztendőkben évente harmincnál is több gyermek született, míg például 2000-ben mindössze kilenc. A német nemzetiségi óvodánkban és iskolánkban 40% feletti a bejáró gyerekek száma. Az idei esztendőben készül el a 24 férőhelyes bölcsődénk. Ezzel párhuzamosan zajlik az iskola energetikai korszerűsítése, valamint az új városháza építése is. Ez utóbbit azért tartjuk fontosnak, mert ha átköltöztünk, akkor a mostani épületben idősotthont alakítunk ki. 

2018-ban bővítettük és felújítottuk az Egészségházunkat. Ebben a háziorvosi, a gyermekorvosi és a védőnői szolgálat, valamint a kistérségi ügyeleti rendszer mellett reumatológiai, nőgyógyászati, fizikoterápiás, valamint gyermekpszichológusi rendelés van. 

Új közösségi tereket hoztunk létre. Felnőtt játszóparkot építettünk, új játszóteret kapott az iskola, és most építjük a bölcsőde mellett a következőt, a legkisebbeknek. Növeltük a zöldfelületek nagyságát, s e fejlesztésekbe bevontuk a helyi fiatal diplomásainkat.  Építészeink, tervezőink, művészeink aktív részesei ennek a munkának. Persze ezek egytől egyig olyan szociális intézkedések, amelyek megvalósításához pénzre van szükség. Számtalan fejlesztést pályázati forrásból valósítottunk meg, de az önrészt nekünk kell hozzátennünk. Szerencsére a bevételeink ezt lehetővé teszik, bár itt meg kell jegyeznem, hogy számos beruházás az építőipari árak emelkedése miatt jóval többe kerül, mint azt két-három évvel korábban terveztük. 

‒ Ma is kiérdemelnék a Befektetőbarát település címet?

‒ Ezt a címet 2013-ban nyertük el, és úgy gondolom, ma is megszolgáljuk. Az elmúlt években nem csupán a szociális fejlesztésekre koncentráltunk, hanem azokra a beruházásokra is, amelyek révén növelni tudjuk a város bevételeit. Ez többéves munka volt, amely tavaly ért be igazán. Pályázati forrásból egymilliárd forint feletti összeggel tudtuk fejleszteni az ipari parkunkat, ahol a svájci tulajdonú REHAU-Automotive Kft. új autóalkatrészgyártó üzeme épül. A gyártósort ősszel indítják, és ezzel közel 700 új munkahelyet teremtenek. Tisztában vagyunk azzal, hogy ez olyan jelentős beruházás, amely hatással lehet a lakosság összetételére, a foglalkoztatásra és az egyéb vállalkozásokra. Az ipari parkban mi magunk is fejlesztünk: munkásszállót építünk, tekintettel a megnövekedett igényekre.

Az ipari parki cégek mellett természetesen fontosak a helyi, jelentős mértékben a szolgáltatói szektorban dolgozó vállalkozások is. Több cég évtizedek óta működik, és a város fejlődésével párhuzamosan fejleszti vállalkozását. 

‒ Mondana erre egy példát?

‒ A 2019 áprilisában megnyílt DorEsz Wellness Panzió családi vállalkozás. A kozmetikai szalont először egy fitneszteremmel, majd bowlingpályával és étteremmel bővítették. 2014-ben pedig wellnessrészleget alakítottak ki. Az idén adták át a 24 ágyas panziót, ahol légkondicionált szobák, okos tv, korlátlan wifi szolgálja a vendégek kényelmét. Külső és beltéri medence, háromsávos bowlingpálya, két, a nemzetközi szabványoknak megfelelő squash-pálya, valamint 100 m2-es edzőterem várja a sportolni vágyókat. Az éttermi kínálatukban a hagyományos magyar konyha mellett különböző nemzetek fogásai is szerepelnek.

‒ Apropó, gasztronómia!  Idén is megrendezik a Hartyánfesztet?

‒ Természetesen. Immár évtizedes múltra tekint vissza a Hartyánfeszt Sváb Gasztronómiai és Kulturális fesztiválunk, amelyet az idén szeptember 7-én tartunk. Ez is egyfajta vállalkozás. Vállalkozás arra, hogy mindenkinek megmutassuk, hogy mitől vagyunk azok, akik, melyek az értékeink. Ilyenkor az ország számos pontjáról érkeznek hozzánk vendégek, hogy megkóstolják a civil szervezetek sátraiban kínált sváb specialitásokat, és közben élvezzék a sváb táncokat, a fúvószenét. Mindenkit nagy szeretettel várunk!