Újfehértó a tájegység gyümölcsöskertje

Újfehértó

A kiváló közlekedési kapcsolatokkal, vonzó természeti környezettel és nyugalmat árasztó, családias légkörrel rendelkező Újfehértó olyan kisváros, ahol jó élni, ahová érdemes ellátogatni. A település mindennapjairól Nagy Sándor polgármester számolt be magazinunknak.

Máig megmaradt Újfehértó mezővárosi hangulata, tudtuk meg a polgármestertől, és ezt az utóbbi években megvalósult fejlesztések sem befolyásolták. Élhető, békés vidéki kisváros, ahol napjainkban is a mezőgazdaság a meghatározó. Persze jól érzékelhető egy markáns elmozdulás az intenzív gyümölcstermesztés irányába, bővültek az ültetvények, korszerűsödtek a termesztési technológiák. A meghatározó meggy- és az almatermesztés mellett vannak cseresznye- és szilvaültetvényeik is. A szántóföldi növénytermesztés is új alapokra helyeződött, a fiatalgazda-pályázatok eredményeképpen sokan áttértek az öntözéses-csepegtetéses paprika- és káposztatermesztésre.  Újfehértó határában több mint 14 ezer hektáron zajlik növénytermesztés. Nagy Sándor elmondta, hogy az elmúlt években az önkormányzat földeket vásárolt ipari területek kialakítása céljából, és ezeket értékesítette is. Megkezdődtek már kisebb léptékű beruházások, igazán nagy áttörés azonban még nem tapasztalható. De bizakodnak abban, hogy a TOP-os pályázatok segítségével végrehajthatnak majd infrastrukturális fejlesztéseket, és alkalmassá tehetik az ipari területeket nagyobb volumenű beruházások számára is. Multinacionális cégek nemigen fognak megjelenni, hiszen azokat a környező öt nagyváros „elviszi”, fogalmaz a polgármester, ám az azok beszállítói hátterét jelentő vállalkozások, éppen e nagyvárosok közelsége miatt, talán szívesen jön majd Újfehértóra. Az önkormányzat merészet álmodott, és pályázott egy hűtőház építésére. Ezzel elsősorban a fiatal gazdákat támogatnák abban, hogy a megtermelt zöldséget és gyümölcsöt ne kelljen nekik azonnal eladniuk, hanem az egy elsődleges feldolgozás után kerüljön a piacra.

Az aktuális városfejlesztési beruházások közül a polgármester kiemelte a 140 milliós belterületi csapadékvíz-elvezetési projektjüket, valamint az egyik iskolaépület energetikai korszerűsítését. További kilenc TOP-os pályázat elbírálása még folyamatban van.

Végezetül Nagy Sándor elmondta, hogy a nyári szünidő alatt jelentős kedvezményekkel vehetik igénybe a gyerekek a szabadidőpark sportolási lehetőségeit, valamint a városi uszodát, sőt minden általános és középiskolás kitűnő tanuló jutalma egy tízalkalmas uszodabérlet. Ám nem feledkeznek meg a szépkorúakról sem, szeptemberben, az Idősek napján minden esztendőben köszöntik az arany- és gyémántlakodalmukat ünneplőket, valamint Újfehértó legidősebb polgárait.